SJEDINJENE DRŽAVE IPAK PRODAJU LOVAC F-35 EMIRATIMA: Bajden dao zeleno svetlo za 50 aviona i 18 dronova!
Foto: EPA / Yonhap

Posao vredan 23 milijarde dolara

SJEDINJENE DRŽAVE IPAK PRODAJU LOVAC F-35 EMIRATIMA: Bajden dao zeleno svetlo za 50 aviona i 18 dronova!

Planeta -

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena odlučila je posle zamrzavanja odluke 27. januara ove godine da ipak sprovede sporazum sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima vredan 23 milijarde dolara prodaju 50 lovaca F-35 i 18 dronova MQ-9 koje je decembra prošle godine odobrio bivši predsednik Donald Tramp kao nagradu za normalizaciju odnosa između Izraela i UAE

“Možemo potvrditi da administracija namerava nastaviti s predloženom prodajom UAE-u” saopštio je za The Hill portparol američkog ministarstva spoljnih poslova, ali i napomenuo kako ministarstvo “nastavlja razmatrati detalje sa funkcionerima Emirata kako bi bili sigurni da je razvijeno uzajamno razumevanje po pitanju obveza Emirata pre, tokom i posle isporuke oružja”.

Tramp je najavio prodaju oružja Emiratima prošle godine, nakon što je UAE pristao uspostaviti diplomatske odnose s Izraelom. Među oružjem koje Emirati nameravaju kupiti nalazi se i 50 borbenih aviona F-35 Lightning II, 18 MQ-9 Reaper bespilotnih letelica, i veća količina raketa vazduh-vazduh i vazduh-zemlja.

Kada je Bajden preuzeo dužnost, ministarstvo spoljnih poslova pauziralo je proces prodaje kako bi novi funkcioneri mogli proučiti sporazum i videli hoće li nastaviti s njim. Za Bajdena, koji se izrazito protivi ratu u Jemenu i zahteva njegov brzi završetak, posebno je sporna uloga američkog oružja koji Saudijska Arabija i Emirati koriste u ratu protiv Hutija.

Za novu administraciju problematična je i činjenica kako oružja prodana Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima često završe u rukama trećih strana. Brojni su primeri u kojima je oružje, originalno prodano tim dvjma državama, završilo na ratištima u Siriji, Libiji, Jemenu i Sudanu.

Stoga ministarstvo spoljnih poslova SAD-a ovaj put u ugovore o prodaji želi ugraditi zaštitne odredbe koje bi osigurale ko sme koristiti dostavljeno oružje Emiratima.

Procenjen datum dostave, ukoliko se ugovor sprovede, bio bi 2025. ili kasnije.

Pojedini zastupnici američkog Kongresa protivili su se prodaji oružja Ujedinjenim Arapskim Emiratima, strahujući da bi ona ugrozila obećanje SAD-a Izraelu kako će ta država uvek imati oružanu nadmoć u regionu, ali trgovinu s Abu Dabijem odobrio je i izraelski premijer Benjamin Netanjahu, nakon što je od SAD-a dobio garancije da će i Tel Aviv takođe dobiti poboljšane tehnologije i opremu za svoje oružane snage.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track