Najnovije vesti

BLOKADA ZA ČELIČNU KANCELARKU: Merkelova traži veća ovlašćenja zbog korone, jak otpor u Bundestagu! VIDEO
Foto: Reuters

jasmo

BLOKADA ZA ČELIČNU KANCELARKU: Merkelova traži veća ovlašćenja zbog korone, jak otpor u Bundestagu! VIDEO

Planeta

Nemačka kancelarka Angela Merkel apelovala je danas na poslanike da odobre nova ovlašćenja koja bi joj omogućila da uvede restriktivne mere i policijski čas u oblastima gde je veliki broj zaraženih od korona virusa, rekavši da je većina Nemaca za striktnije mere, ali je njen apel naišao na otpor u parlamentu, javio je Rojters.

"Treći talas pandemije nas je čvrsto stegao", rekla je Merkel, čiji su govor u Bundestagu prekinuli poslanici krajnje desničarske Alternative za Nemačku, koja se protivi lokdaunu.

Merkelova je skrenula pažnju na zdravstvene radnike da jedva izdržavaju pritisak.

"Medicinari na intenzivnoj nezi šalju poziv za pomoć, jedan za drugim. Ko može da ignoriše njihove molbe", zapitala je Merkel.

Njena vlada želi da parlament promeni Zaštitni akt o infektivnim bolestima kako bi omogućila saveznim vlastima da sprovedu restriktivne mere, čak iako se regionalni lideri protive, sa nadom da smanje pritisak na zaposlene na intenzivnoj nezi.

Uvođenje policijskog časa i davanje moći kancelarki da uvodi mere u 16 nemačkih pokrajina naišao je na kriticizam unutar konzervativnog bloka čiji je član Merkel, a ankete pokazuju da će možda doživeti najgori rezultat ikada na septembarskim parlamentarnim izborima.

Liderka parlamentarne grupe Alternativa za Nemačku Alis Vejdel je rekla da su nove mere "neviđen atak na osnove demokratske slobode".

"Predloženi amandmani na Zaštitni akt su uznemirujući dokumenti jedne autoritativne države. Ovo vraćanje liči na autoritativnog demona i dolazi iz kabineta i od vas, madam kancelarko", rekla je Alis.

Merkel je gledala u mobilni telefon tokom većeg dela izlaganja Vejdel.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...