GRADONAČELNIK UCENJIVAO ZAPOSLENE OBAVEZNOM VAKCINACIJOM, ILI NEMA PLATA: Evo kako je reagovalo javno mnjenje u Togou! VIDEO
Foto: Neko / Alamy / Alamy / Profimedia

bruka

GRADONAČELNIK UCENJIVAO ZAPOSLENE OBAVEZNOM VAKCINACIJOM, ILI NEMA PLATA: Evo kako je reagovalo javno mnjenje u Togou! VIDEO

Planeta -

U jednoj od opština glavnog grada Togoa Lome, gradonačelnik je upravo doneo vrlo iznenađujuću odluku. Na čelu komune Aflao-Gakli, Feliks Aboka je takođe uticajni član vladajuće stranke UNIR u Togu. Odlučio je da ne isplaćuje zarade zaposlenima u gradskom veću koji odbiju da se vakcinišu protiv Covid-19, dok kampanja vakcinacije u zemlji traje od 10. marta.

„Svi članovi Gradskog veća Aflao Gakli (zaliv 5) moraju biti vakcinisani najkasnije do 14. aprila 2021. Obrada plata u aprilu 2021. uslovljena je predajom kopije kartice za vakcinaciju Odeljenju za ljudske resurse i socijalnu akciju najkasnije do 14. aprila 2021. u 17.30 ”, kao što se može videti u pismu od 12. aprila u koje je uvid imao Sputnjik.

Zaposleni u gradskom veću, kojeg je Sputnik kontaktirao, izjavio je da su „do sada neki poslušali gradonačelnikovu odluku i vakcinisani su. Drugi se kolebaju.

Gradonačelnik se u svojoj belešci oslonio na zakon o javnom zdravstvu, koji u članu 67 predviđa da „svako lice koje se bavi profesionalnom delatnošću izlažući se opasnostima od kontaminacije mora biti vakcinisano“. Zaposleni u gradskom veću kao takvi nisu među prioritetnim socijalno-profesionalnim kategorijama za vakcinaciju protiv Covid-19. Međutim, odluka gradonačelnika, kao upravljačkog tela, omogućiće im da se vakcinišu odlaskom direktno u zdravstveni okrug opštine, bez bilo kog drugog postupka.

Ali ova odluka izazvala je reakciju javnog mnjenja, kako na društvenim mrežama, tako i unutar togoanskog civilnog društva.

Sveštenik Edoh Komi, predsednik Pokreta Martina Lutera Kinga, togoanske organizacije za zaštitu ljudskih prava koja sebe naziva „glasom bez glasa“, zahteva da se „ovo pismo jednostavno i jednostavno povuče“, rizikujući akciju protiv gradonačelnikove vlasti.

„Uvođenje obavezne vakcinacije flagrantno je kršenje individualnih prava i sloboda, a pre svega kršenje međunarodnih zdravstvenih propisa. Umesto da ugrožavamo stanovništvo, moramo da usvojimo metodologiju i efikasan pristup kako bismo ih uverili u potrebu i korisnost ove vakcinacije “, objašnjava on za Sputnjik.

Togoanski protivnik Gari Tama pozvao je gradonačelnika da se "malo smiri".

Ovo nije prvi put da u upravi Togoa vidimo takve odluke od početka kampanje vakcinacije protiv korone u ovoj zapadnoafričkoj zemlji.

U dokumentu poslatom hotelskim strukturama u Lomeu 2. aprila, ministar kulture i turizma Pierre Kossi Lamadokou zatražio je od upravnika hotela da „vakcinišu svo svoje osoblje“ i „prepišu tehničko odsustvo do kraja pandemije svakom zaposlenom koji odbije vakcinaciju“.

Ranije je drugi ministar, Ihou Vateba, zadužen za visoko obrazovanje, zapretio direktnom prenosu togoanske nacionalne televizije o odgovoru protiv korone svima koji su odbili vakcinaciju, rekavši da će „ako odbiju, vlada naplatiti medicinsku negu račun [koji obično plaća država, napomena urednika], ako su zaraženi Covid-19 “.

„Da li je vakcinacija protiv Covid-19 na putu da postane obavezna u Togu? Pitanje je koje se stalno postavlja na Internetu ili u togoanskim medijima, nakon ovih različitih odluka.

Međutim, u saopštenju za štampu od 7. aprila 2021, vlada Toga odlučila je da proširi ciljeve vakcinacije na socijalno-profesionalne kategorije kao što su nastavnici, agenti ICAT-a (Institut za savete i tehničku podršku), motociklisti, taksisti, pritvorenici i vozači vozila. ”Koji imaju najmanje 20 godina.

Ali „dobrovoljni karakter vakcinacije ostaje relevantan“, uverava Sputnjik prof. Akodah Aievouadan, ministarka komunikacija i medija, portparol togoanske vlade.

„Vlada ne tera građane da se vakcinišu. Podržavanje jedni drugih je ono što je prioritetno potrebno. Međutim, zakonska obaveza se može aktivirati u bilo kom trenutku. Vlada će, posle konsultacija sa živim snagama nacije, odlučiti o opravdanosti takve odluke “, dodao je prof. Akodah Aievouadan.

Što se tiče kontroverznih odluka ili deklaracija koje idu u pravcu ograničenja ili pretnji, a koje su nedavno dospele na naslove, portparol ministra vlade Togoa uverio je Sputnjik da će „vladin stav biti poznat uskoro“.

Krećući u kampanju vakcinacije protiv Covid-19 na osnovu vakcine AstraZeneca, Togo teži kolektivnom imunitetu za koji se nada da će ga postići pre kraja 2021. vakcinisanjem najmanje 60 odsto stanovništva.

Ali ova mala zapadnoafrička država nije imuna, poput onoga što se dešava u regionu (i drugde), na fenomen neodobravanja vakcinacije, koji Svetska zdravstvena organizacija (SZO) smatra 2019. jednom od 10 vodećih pretnji globalnom zdravlju. U subsaharskoj Africi ogorčenje su podstakli i komentari dvojice francuskih lekara koji su u aprilu 2020. tokom emisije na kanalu LCI predložili eksperimentisanje sa vakcinom protiv korone u Africi.

Kurir.rs/Logicno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track