STRAH OD RUSKIH PODMORNICA SVE VEĆI: Norvežani i Amerikanci obnavljaju aerodrome u Arktičkom krugu! Stižu letelice P-8 Posejdon
Foto: Google map, Printscreen/Youtube

NOVI HLADNI RAT

STRAH OD RUSKIH PODMORNICA SVE VEĆI: Norvežani i Amerikanci obnavljaju aerodrome u Arktičkom krugu! Stižu letelice P-8 Posejdon

Planeta -

Norveški ministar odbrane Frank Bake Jensen poptisao je sporazum sa Sjedinjenim Državama sa kojim se dozvoljava izgradnja hangara i infrastrukture za snabdevanje gorivom za protivpodmorničke avione američke mornarice P-8A "Posejdon" na aerodromu Evans i pomorskoj stanici Ramsundu na severu Norveške uz samu granicu sa Rusijom.

Dogovor pod nazivom Dopunski sporazum o saradnji u oblasti odbrane (SDCA) otvara opciju korišćenje namenskih područja u zajedničke američko-norveške vojne svrhe. Američka upotreba tih područja odvijaće se uz puno poštovanje norveškog suvereniteta, zakona i međunarodnog prava. U sporazumu se pominju četiri lokacije u Norveškoj: tri aerodroma Rige, Sola i Evenes, kao i pomorska stanica Ramsund. Aerodromi Rigge i Sola nalaze se na jugu Norveške, dok su dva potonja između gradova Narvik i Harstad na severu Norveške.

Tekst u sporazumu podvlači da nijedno nuklearno oružje ne može biti na brodovima mornarice koji upućuju luke u Norvešku ili slete na avione na aerodromima u zemlji.

Norveška verzija sporazuma objavljena je na Vladinom portalu.

Sjedinjene Države se ovim sporazumom su se obavezale da će graditi i plaćati kompletnu infrastrukturu na aerodromu Evens, koji se nalazi unutar Arktičkog kruga. Realizacijom ovog sporazuma aerodrom Evens će opsluživati kako američke, tako i druge NATO protivpodmorničke i patrolne avione koji operišu trenutno nad strateški važnim Norveškim morem.

Razlog zašto je fokus dat na ovaj aerodrom leži u podmornicama Severne flote koje se sve više pojavljuju uz severne obale Norveške na putu ka Atlantiku. Poseban fokus dat je na nove napadno-nuklearne podmornice klase "Jasen" koje su opremljene krstarećim raketama koje mogu da udare bilo koji cilj u Evropi, ali i brodove američke i britanske mornarice i ostalih NATO saveznika.

Na ovom aerodrom takođe biće stacionirani i novi norveški protivpodmornički avioni P-8A Posjedon čija isporuka Norvećkoj mornarici očekuje se 2022. godine kad bi trebalo da stigne pet takvih letelica.

Ono što zabrinjava Norvešku i Sjedinjene Države jeste rastušća flota ruskih strateških i napadnih nuklearnih podmornica. Trenuto prema specijalizovanom sajtu Barents obzerver u brodogradilištu Sevemaš u Severodvinsku u fazi gradnje nalazi se čak 15 podmornica

„Povećana ruska podvodna aktivnost zahteva sve više nadzora sa naše strane“, rekao je ministar odbrane Bake Jensen.

Kurir.rs/Barents Obzerver

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track