HIT! KINA IZAZVALA JAPANSKOG ZVANIČNIKA: Ako je voda iz reaktora Fukušime bezbedna, ti je popij!
Foto: EPA / Jeon Heon-Kyun

najavljeno ispuštanje u pacifik

HIT! KINA IZAZVALA JAPANSKOG ZVANIČNIKA: Ako je voda iz reaktora Fukušime bezbedna, ti je popij!

Planeta -

Kina je uputila neobičan izazov ministru spoljnih poslova Japana da popijeprečišćenu vodu iz reaktora u Fukušimi, nakon najave japanskg premijera Jošihide Suge da će ta voda biti puštena u okean jer je "sigurna za upotrebu".

"Japanski zvaničnik rekao je da je u redu ako pijete ovu vodu“, rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđan. "Onda je, molim vas, vi poppijte".

"Okean nije japanska kanta za đubre“, rekao je Žao. Kineski zvaničnik je takođe objavio sličnu poruku na engleskom jeziku.

Burna reakcija kineskog ministarstva spoljnih poslova usledila je nakon što je japanska vlada u utorak objavila da je odlučila da ispusti u Pacifik više od milion tona vode iz Fukušime, kontaminirane nakon cunamija i nuklearne katastrofe 2011, godine.

Potpredsednik vlade Japana Taro Aso rekao je da će prečišćena voda biti bezbedna za piće i smatra da je Japan trebalo da je ispusti ranije.

Plan je da se puštanje vode započne za dve godine i polako nastavlja decenijama. Japanska vlada je rekla da će se voda dalje tretirati kako bi se uklonili opasni izotopi i kako bi se zadovoljili standardi Svetske zdravstvene organizacije za vodu za piće, iako ne bi mogla da ukloni jedan zagađivač, tricijuma, radioaktivni oblik vodonika.

Voda je prikupljena od kiše, podzemnih voda ili potrebnih injekcija da se ohlade jezgra nuklearnih reaktora koji su krenuli u fuziju posle cunamija. Voda je filtrirana više puta da bi se oslobodila od većine radioaktivnih supstanci ali ne i od tricijuma, koji ne može biti pročiščen postojećim tehnikama. Tricijum je opasan za ljudsko zdravlje samo u vrlo visokim dozama, navode stručnjaci.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nadgledaće operaciju. Stručnjaci za zračenje takođe su umanjili strah od vode, sugerišući da bi gutanje rezultiralo samo minutnom dozom zračenja i da bi tricijum u vodi brzo prošao kroz telo.

Seul, protest, Fukušima
foto: EPA / Jeon Heon-Kyun

Odluka je donesena zbog toga što je japanska elektrana poznata kao Tepko, na tom mestu ostala bez prostora za skladištenje vode, rekli su japanski zvaničnici.

Susedne Kina i Južna Koreja protiv su ovih planova. Protive im se i ribari i poljoprivrednici Fukušime strahujući da će se time još više pogoršati plasman njihovih proizvoda.

Kurr.rs / Washington post, Foto: EPA /Jeon Heon-Kyun

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track