ZAHAROVA: Akcije Češke su karikaturne! Oni su vazali 21. veka, a Amerika je uzdigla vazalne odnose na novi tehnološki nivo!
Foto: Profimedia / Sputnik

proterivanje diplomata

ZAHAROVA: Akcije Češke su karikaturne! Oni su vazali 21. veka, a Amerika je uzdigla vazalne odnose na novi tehnološki nivo!

Planeta -

Rusija će uskoro najaviti konkretne kontramere povodom proterivanja 18 ruskih diplomata iz Ćeške Republike, najavila je danas portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.69*+448+*//765432

Ne želeći da precizira o kakvim kontramerama je reč, Zaharova je potvrdila da je važno da se uputi jasan odgovor na ovakvu odluku vlade u Pragu.

"Pred nama je cela radna nedelja. Sledi konkretna primena odluke koju ćemo doneti", predočila je Zaharova.

Premijer Češke Andrej Babiš i šef diplomatije Jan Hamaček potvrdili su u subotu da će 18 službenika ambasade Rusije u Pragu biti proterano jer, navodno, rade za specijalne ruske vojne obaveštajne službe, prenosi TASS.

Jan Hamaček, Ministarstvo spoljnih poslova Češke
foto: EPA / Martin Divíšek

Češki zvaničnici tvrde da su osamnaestorica ruskih diplomata bili umešani u operaciju ruske vojnne obaveštajne službe 2014. godine kada je podmetnuta eksplozija u jedno skladište municije u mestu Vrbetice u kojoj je poginulo dvoje ljudi, preneo je ranije Rojters.

Zaharova je danas ocenila da proterivanje ruskog diplomatskog osoblja predstavlja dokaz da češke vlasti nemaju ni samostalnost u donošenju spoljnopolitičkih odluka, niti samostalno rukovode svojim odnosima sa Rusijom.

Jan Hamaček, Ministarstvo spoljnih poslova Češke
foto: EPA / Martin Divíšek

"Akcije zvaničnog Praga su karikaturalne. Oni su vazali 21. veka. SAD su uzdigle mehanizam vazalnih odnosa na novi tehnološki nivo, ali princip je ostao isti jer i Varšava i Prag služe američkim interesima", poručila je Zaharova i dodala da Zapad po svemu sudeći, preko akcija vlade u Pragu pokušava da neutrališe i zamagli informacije o planovima za izvršenje državnog udara u Belorusiji.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia / Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track