VLASTI PRAGA ZAHTEVAJU OD VLADE: Rusija smesta da napusti zgradu ambasade! Srušićemo vilu i zasaditi cveće i drveće!
Foto: EPA / Martin Divíšek

Pre 1968 bio park

VLASTI PRAGA ZAHTEVAJU OD VLADE: Rusija smesta da napusti zgradu ambasade! Srušićemo vilu i zasaditi cveće i drveće!

Planeta -

Vlasti Praga zahtevaju da ruska ambasada u Češkoj napusti prostor koju trenutno zauzima, površine pet hiljada kvadratnih metara, koji je pre 1968. godine bio deo parka Stromovka, izjavio je šef tog praškog okruga Jan Čizinski.

„Gradsko veće Praga pozvalo je republičku vladu da započne pregovore kako bi prostor koji trenutno zauzima ruska ambasada bio vraćen državi, kao što je bilo pre invazije snaga Varšavskog pakta 1968. godine“, objavio je Čizinski na svom Tviter nalogu, prenosi Tass. Češki mediji su objavili da na toj površini gradske vlasti planiraju sadnju drveća i cveća i pretvore je u park kakav je bio na toj lokaciji pre avgusta 1968. godine. Danas se u Rusiju vratilo 18 službenika ruske ambasade koje su češke vlasti proglasile nepoželjnim, rekla je za Tas s portparolka ruske ambasade u Češkoj Marija Semenova.

Prag, ruska mabasada u Pragu, Češka
foto: EPA / Martin Divíšek

Češke vlasti će zvanično precrtati rusku državnu nuklearnu korporaciju Rosatom sa liste ponuđača za izgradnju nove energetske jedinice u nuklearnoj elektrani Dukovani na jugoistoku zemlje, izjavio je danas potpredsednik češke vlade i ministar industrije i trgovine Karel Havliček.

"Narednih dana oni (Rosatom) će biti izbaceni (sa liste kompanija koje su izabrane) da učestvuju na tenderu", rekao je Havliček u intervjuu dnevniku "Pravo", preneo je Tass.

Ruska kompanija neće moći da učestvuje na tenderu ni kao podizvođač, istakao je on.

U nedelju je češki premijer Andrej Babiš podržao zabranu učešća Rosatoma na tenderu za izgradnju nove energetske jedinice u nuklearoj elektrani Dukovani, nakon pojašnjenja okolnosti u vezi sa eksplozijom municije u mestu Vrbetice 2014. godine.

Češki zvaničnici tvrde da su 18-orica ruskih diplomata bili umešani u operaciju ruske vojne obaveštajne službe 2014. godine kada je podmetnuta eksplozija u skladište municije u Vrbeticu, u kojoj je poginulo dvoje ljudi.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja