KAO DOBRO ORGANIZOVANA VOJNA OPERACIJA: Majka angažovala teoretičare zavere da joj otmu ćerku, QAnon se širi po Evropi
Foto: Profimedia

zabrinjavajuće

KAO DOBRO ORGANIZOVANA VOJNA OPERACIJA: Majka angažovala teoretičare zavere da joj otmu ćerku, QAnon se širi po Evropi

Planeta -

Policijska istraga otkrila šokantne detalje o rasprostranjenosti teoretičara zavere u Francuskoj

Dvojica muškaraca su prošlog utorka pokucali na vrata kuće u francuskom selu Pulijer na granici sa Švajcarskom.

Otvorila im je starija žena, koja ih je pitala šta traže. Odgovorili su joj da su iz ustanove za socijalnu zaštitu i da su došli po njenu osmogodišnju unuku Miu.

Pokazali su ženi dokumenta na kojima piše da Mia mora da ode u obrazovni centar.

Baka je, ništa ne sumnjajući, pustila devojčicu da ode s dvojicom muškaraca. Treći ih je čekao u automobilu ispred kuće. Nakon 20 minuta vožnje, umesto u centru, devojčica se našla u rukama svoje biološke majke.

Trojica navodnih socijalnih radnika i još dvojica saučesnika otmice ubrzo su pronađeni jer su od ranije bili pod nadzorom obaveštajne službe.

Muškarci su rekli da ih je preko interneta kontaktirala majka deteta, Lola Montemagi (28), i zatražila od njih da otmu Miu. Francusko tužilaštvo opisalo je otmicu kao "vojnu operaciju" koju su vodili "izuzetno dobro pripremljeni" otmičari, povezani s pokretom teortičara zavere QAnon.

Pokrenuta je i opsežna potraga koja je otkrila šokantne detalje o proširenosti e QAnona u Francuskoj i opasnosti koje njihovi sledbenici predstavljaju za Evropu i svet.

Policija je takođe, navodno, pronašla materijale za izradu eksploziva u stanu koji je koristio jedan od optuženih, zajedno s dokumentima koji sugerišu da su planirali eksplozivom da raznijesu centar za vakcinaciju.

I dok su otmičari brzo uhvaćeni, Mia je pronađena tek u nedelju, u napuštenoj fabrici u Švajcarskoj gde se krila sa majkom.

Lola Montemagi je u januaru izgubila starateljstvo nad Miom kada je sudiji rekla da želi da "živi na marginama društva". Sudija je tada starateljstvo dodelio Lolinoj majci, a Loli je dozvoljeno da viđa ćerku dva puta mesečno u prisustvu vake.

List Tajms piše da je Montemagi ubrzo potom počela da planira otmicu svog deteta.

Poput Lole, optuženi su bili aktivni onlajn korisnici i na internetu zagovarali ideje anti-establišmenta, protivili se nošenju maski, vakcinaciji i 5G mreži. Ono što posebno zabrinjava, navodi list, je što su širili i QAnonove teorije zavere.

QAnon je desničarski ekstremistički pokret/kult koji je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama i koji smatra da su demokrate deo globalnog pedofilskog lanca i kanibalizma.

Lola Montemagi sumnjiči se da je naručila otmicu svog deteta. Na njenom Fejsbuk profilu pronađeni su postovi u kojima tvrdi da su Francusku infiltrirali sotonistički pedofili. Francuska je sada podnela Švajcarskoj zahtev za izručenje majke.

Francuska BFM TV prenela je da su muškarci razmišljali o otmici druge dece koja su bila pod starateljstvom socijalnih službi, jer su, prema njihovim rečima, te institucije predstavljale pretnju bezbednosti dece.

U poslednjih par godina u SAD-u su registrovana najmanje tri pokušaja otmice povezana s QAnonom, a pokret je ubrzo pronašao sledbenike u zemljama širom svijeta. Veliki broj sledbenika nalazi se u Nemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Japanu i Italiji.

No, aktivnost QAnona takođe je u porastu u Francuskoj poslednjih meseci, a prošlonedeljna otmica sugeriše da je pokret sada postao globalna pretnja.

"Ovaj incident naglašava transnacionalnu nasilnu ekstremističku dimenziju pokreta QAnon", smatra Mark Andre Argentino, sa Univerziteta Konkordija koji proučava QAnon i slične pokrete. "Pretnja nasilnim ekstremizmom nije ograničena na SAD, nalazi se svugde gde postoje pripadnici QAnona", zaključio je ona.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track