Najnovije vesti

TVIT AMERIČKE STRATEŠKE KOMANDE ZAPALIO INTERNET: Kontrolori nuklearnog oružja SAD saopštili koliko su udaljeni od ratne opcije!
Foto: Profimedia, Twitter

bruka

TVIT AMERIČKE STRATEŠKE KOMANDE ZAPALIO INTERNET: Kontrolori nuklearnog oružja SAD saopštili koliko su udaljeni od ratne opcije!

Planeta

Strateška komanda Sjedinjenih Država (takođe poznata po skraćenici - STRATCOM) je borbena komanda zadužena za američki nuklearni arsenal, PVO i svemirske snage.

U slučaju nuklearnog rata, STRATCOM bi imao zadatak da izvrši lansiranje američkih nuklearnih raketa protiv neprijatelja.

STRATCOM je još jednom prestravio svoje sledbenike na Tvitteru, ovog puta objavljivanjem kasnih noćnih tveetova bez konteksta koji su pregledali njegovo ažuriranje nuklearnog držanja.

Nisu date dodatne pozadinske informacije, veze ili kontekst, što je podstaklo sledbenike da izraze svoju zabrinutost ili da pitaju šta se dešava.

"Pa, dobro ću spavati večeras nakon što to pročitam", izgovorio je jedan korisnik.

Drugi su pretvorili Tviter nit u komentar moći američkog vojno-industrijskog kompleksa, sugerirajući da bi Amerika trebala trošiti manje na pripreme za rat, a više na zdravstvenu zaštitu ili objavljivanjem mema (zajedno sa referencama na Ratne igre) ukazuju na apsurdnost situacije.

Kontekst koji stoji iza najnovije izjave je da STRATCOM planira da objavi izjavu o svom ažuriranom nuklearnom položaju, uz komandanta komande, admirala Čarlsa Ričarda, koji bi u utorak trebao da svedoči pred senatskim Odborom za oružane snage i House House-om Sreda. Tamo se očekuje da on i načelnik komande svemirskih snaga, Džejms Dikinson, razgovaraju o američkom vojnom budžetu za fiskalnu 2022. godinu i takozvanom "Programu odbrane budućih godina" - koji sumira i projektuje snage, resurse i opremu povezanu sa svim Odeljenjem Programi odbrane.

U ponedeljak, u časopisu Hil, Dikinson je nagovestio da je njegova komanda imala zadatak da se "pripremi za rat koji još nije vođen" i pohvalio se američkim svemirskim vojnim sposobnostima, pozivajući napore Rusije i Kine u tom pravcu pretnje "zapadu.

SAD su usred 30-godišnjeg programa za unapređenje nuklearnog arsenala, vrednog 1,5 biliona dolara. Američka potrošnja ekvivalentna je čak 53 puta većoj od one koju je Rusija potrošila na nadogradnju svog nuklearnog odvraćanja iz sovjetske ere poslednjih godina. Američki program odobrio je predsednik Barak Obama krajem 2016. godine, s tim što je Donald Tramp u 2018. dodao potrošnju i odobrio upotrebu nuklearnog oružja protiv ne-nuklearno naoružanih protivnika.

Kurir.rs/Sputnjik International

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...