TERALI JE DA FARBA LICE U BELO: Crna balerina tužila Berlinski državni balet za razizam i diskriminaciju
Foto: Profimedia

crni labud

TERALI JE DA FARBA LICE U BELO: Crna balerina tužila Berlinski državni balet za razizam i diskriminaciju

Planeta -

Crna balerina koja je podnela tužbu zbog rasizma protiv Berlinskog državnog baleta dobila je 16.000 evra nadoknade i vansudskim poravnanjem joj je obnovljen ugovor.

Kloe Lopez Gomez, 29-godišnja francuska balerina bila je prva crnkinja koju je ova trupa angažovala 2018. godine. Lopez Gomez je tužila trupu jer su je terali da šminkom krije boju kože i diskriminisali su je na rasnoj osnovi, je na svom Instagramu pozdravila poravnanje kao "malu pobedu ali ogroman korak za baletski svet".

Trupa je saopštila da su ih njene optužbe "duboko dirnule" i naterale da pokrenu unutrašnju istragu o rasprostranjenosti rasizma među osobljem koja je utvrdila da rasizam postoji.

Lopeg Gomez je u tužbi navela da su za jednu predstavu odbili da joj daju da nosi beli veo. "Ne možemo da ti damo veo. Veo je beo a ti si crna", navodno joj je rekla glavna učiteljica baleta koja ju je i terala da stavlja beli puder kako bi se "uklopila" sa drugim igračicama u produkciji Labudovoj jezera.

Balerina je tužbu podnela prošlog leta kada joj nisu obnovili ugovor. Ugovor joj je sada obnovljen do kraja sezone 2021/22.

Pre dolaska u Berlin, Lopez Gomez je izgrala za Operu Nice i švajcarski Balet Bežar.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track