POTRAGA U SREDOZEMNOM MORU Nestali brodovi prepuni migranata, pronađeno 10 tela koja su plutala u blizini prevrnutog gumenog čamca
Foto: EPA / Kenny Karpov

još jedna tragedija

POTRAGA U SREDOZEMNOM MORU Nestali brodovi prepuni migranata, pronađeno 10 tela koja su plutala u blizini prevrnutog gumenog čamca

Planeta -

U potrazi za brodovima prepunim migranata u Sredozemnom moru pronađeno je deset tela koja su plutala u blizini prevrnutog gumenog čamca za koji se verovalo da je prevozio 130 ljudi, saopštila je francuska humanitarna organizacija SOS Mediterane.

Traga se i za drvenim čamcem u kojem je bilo oko 40 migranata, rekao je glasnogovornik SOS Mediteranea u petak.

Tri trgovačka broda pomogla su spasilačkom brodu "Okeanski Viking" u potrazi za brodovima u međunarodnim vodama, severoistočno od libijskog glavnog grada Tripolija.

SOS Mediterane naveo je da je trgovački brod pronašao tri tela u vodi, a avion Fronteksa je ubrzo nakon toga uočio gumeni čamac.

Kad je "Okeanski Viking" stigao na mesto događaja pronašao je deset tela.

Agencije UN-a pozivaju da se ponovo pokrenu operacije traganja i spasavanja na Mediteranu pod vođstvom država i da se zaustavi povratak migranata u "nesigurne luke".

Međunarodna organizacija za migracije UN-a (IOM) objavila je u saopštenju krajem marta da je prošle godine na moru stradalo više od 2.200 ljudi.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track