DOBIO OTKAZ JER JE IŠAO KUĆI U TOALET: Zaposleni u Tesku isterao pravdu
Foto: EPA/WILL OLIVER

nije samo amazon

DOBIO OTKAZ JER JE IŠAO KUĆI U TOALET: Zaposleni u Tesku isterao pravdu

Planeta -

Vozač u Tesku dobio je 17.000 funti nadoknade nakon što je otpušten jer je odlazio kući na toalet pauzu.

Bili Ficsimons ima niz zdravstvenih tegoba zbog kojih često mora u toalet. Ficsimonsu je, međutim, rečeno da ne sme da koristi službeni toalet u prodavnicama gde ne radi, zbog čega je morao da odlazi svojoj kući, ako je u blizini.

Popularni lanac supermarketa, međutim, zabranjuje vozačima da kompanijskim vozilima odlaze kući i Ficsimons je otpušten zbog "namernog ignorisanja i kršenja politike Teska".

Ficsimonsu je 2018. dijagnostifikovana infekcija urinarnog trakta i povećana prostata zbog čega često mora u toalet. Njegovi problemi su se pogoršali kada mu je rečeno da nema prava da koristi toalete u supermarketima u kojima ne radi.

Zbog toga je Ficsimons, između dostava i kada je bio blizu odlazio kući, ali je sve dostave uprkos tome isporučivao na vreme i nikada se niko nije žalio na njega.

Uprkos tome, menadžerski tim Teska ga je otpustio jer je registrovano da je tokom tri meseca, u radno vreme 34 puta svratio do kuće i tamo ukupno proveo 795 minuta. Njegova menadžerka je navela da nikada u svojoj karijeri nije videla toliko potpuno ignorisanje i kršenje politike firme.

Sud u Londonu je, međutim, procenio da je Tesko u trenutku kada su optustili Ficsimonsa bili svesni njegovih problema sa urinarnim traktom i bešikom i da je Tesko mogao da mu dozvoli da koristi toalet, naročito jer je na pauze išao u periodima kada bi inače čekao na sledeću dostavu.

"Nijedan razuman poslodavac ne bi zabranio zaposlenom da koristi svoj toalet u ovakvim okolnostima", procenio je sud i naložio trgovinskom gigantu da Ficsimonsu plati 17.000 funti nadoknade zbog nezakonitog otpuštanja i diskriminacije.

Tesko nije jedini trgovinski gigant koji se našao u problemu zbog toga što svojim zaposlenim ne dozvoljava da koriste toalet.

Amazon se nedavno našao u žiži javnosti posle horor ispovesti njihovih vozača i kurira koji su primorani da uriniraju u flaše jer nemaju pristup toaletu.

I tehnološki gigant se našao na udaru kritika zbog diskriminacije ljudi koji kod njih rade na određeno.

Kurir.rs/San

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track