NALEVO KRUG Rusija počela povlačenje trupa sa granice sa Ukrajinom!
Foto: Profimedia

NEOČEKIVANO

NALEVO KRUG Rusija počela povlačenje trupa sa granice sa Ukrajinom!

Planeta -

Ispunili smo cilj vežbe u potpunosti. Demonstrirali smo sposobnost da odbranimo zemlju, poručio je Sergej Šojgu, ministar odbrane

Zadovoljan sa vežbom armije... Sergej Šojgu, ministar odbrane Rusije
Zadovoljan sa vežbom armije... Sergej Šojgu, ministar odbrane Rusijefoto: EPA / Michail Klimentyev/Sputnik / Kremlin

Potpuno neočekivano, baš kao što je i došlo do gomilanja trupa na granici s Ukrajinom, juče je stigla vest da je počelo povlačenje ruske armije sa zapadnih granica! Vest o povlačenju saopštio je Sergej Šojgu, ministar odbrane i jedan od najbližih saradnika predsednika Vladimira Putina.

120.000 vojnika

Povlačenje ruske armije sa granice dovešće do smanjenja tenzija, jer je Zapad danima strahovao od ruske invazije na Ukrajinu, koja se uzdala u pomoć NATO. Veruje se da je Rusija na granicu poslala oko 120.000 vojnika, što je najveće gomilanje još od 2014, kada je došlo do pripajanja Krima.

Čeka se odgovor - Putin zvao Zelenskog u Moskvu

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog na sastanak u Moskvu na kojem bi se razgovaralo o bilateralnim odnosima između dve zemlje. Putinov poziv je usledio nekoliko dana pošto je Zelenski javno pozvao Putina da se sastanu u Donbasu kako bi se obnovio dogovor o prekidu vatre.

"Ispunili smo cilj vežbe u potpunosti. Demonstrirali smo sposobnost da odbranimo zemlju. Vojska će se povući u svoje stalne baze do 1. maja", najavio je Šojgu nakon što je prisustvovao pomorskim manevrima na Krimu. Zasad nije poznato da li će se sve trupe povući s granice ili će deo njih biti zadržan. Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je da će Vašington "i dalje pažljivo pratiti" situaciju na ruskoj granici sa Ukrajinom.

"Bili smo upoznati s namerama Moskve, ali smo čekali da počne povlačenje. Čuli smo reči, sad čekamo da počne akcija", rekao je on.

Bliski susreti na nebu - Ruski i američki piloti testiraju nerve

U proteklih 48 sati došlo je do dva bliska susreta američkih i ruskih pilota. Ruski "mig 31" presreo je i otpratio američki izviđački avion iznad Pacifika, kada se približavao ruskoj granici. U pitanju je bila američka letelica tipa RC-135. Nakon presretanja ruski avion se vratio u bazu. Tihookenaska flota ruske mornarice saopštila je potom da je par strateških bombardera "tu 142" izveo desetočasovni planirani let iznad Pacifika, a da su ruske avione na pojedinim delovima leta pratili američki lovci F-18. Navedeno je da su "tu 142" tokom izvršavanja dodeljenih zadataka preleteli oko 8.000 kilometara.

Kako prenosi CNN pozivajući se na rusku državnu agenciju TASS, deo naoružanja iz ruske 41. armije, uključujući tenkove i tešku artiljeriju, ostaće u regionu i ovo naoružanje će biti upotrebljeno u zajedničkoj strateškoj rusko-beloruskoj vojnoj vežbi "Zapad 2021", koja će biti održana u septembru.

Odgovor na vežbu NATO

Rusko ministarstvo odbrane je potvrdilo da je u manevrima u Crnom moru kod Krima učestvovalo više od 20 raznih plovila.

"Ruska armija mora biti spremna da brzo odgovori na bilo kakav nepovoljan razvoj situacije u toku vežbi NATO. Alijansa svake godine izvodi 40 velikih trening operacija koje su potpuno antiruske. Ovog proleća će početi najveća vežba NATO u poslednjih 30 godina", rekao je Šojgu i optužio ukrajinsko rukovodstvo da želi da destabilizuje situaciju u Donbasu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track