KORONA STIGLA DO VRHA SVETA: Norvežanin prvi sa kovidom na Mont Everestu! Strahuje se od širenja virusa među stotinama alpinista!
Foto: Profimedia / ChinaImages

panika u nepalu

KORONA STIGLA DO VRHA SVETA: Norvežanin prvi sa kovidom na Mont Everestu! Strahuje se od širenja virusa među stotinama alpinista!

Planeta -

Norveški alpinista Erland Nes postao je prva osoba koja je pozitivno testirana na kovid-19 u baznom logoru Mont Everesta, a to preti da ugrozi penjačku sezonu u Nepalu koja traje do maja.

Nes je rekao agenciji AP da je na testiranju 15. aprila bio pozitivan na kovid-19, kada je prebačen u bolnicu u Katmanduu, a da je novi test u četvrtak bio negativan i da sada boravi u jednoj lokalnoj porodici u Nepalu.

Austrijanac Lukas Furtenbah, koji je planinarski vodič, upozorio je da bi se virus mogao proširiti među stotinama drugih alpinista, vodiča i pomagača koji su sada u baznom logoru Everesta, ako se svi odmah ne testiraju i ne preduzmu mere bezbednosti, što bi moglo da utiče ne prerani završetak penjačke sezone.

Furtenbah, koji predvodi tim od 18 penjača na Everest i susedni vrh Loce, rekao je da na planini može biti više od jednog slučaja jer je Norvežanin nedeljama živeo sa nekoliko drugih planinara.

Nepalski planinarski zvaničnik negirao je da trenutno ima aktivnih slučajeva među alpinistima, a planinarenje je već bilo obustavljeno prošle godine zbog pandemije i penjači su se ove godine vratili na Everest prvi put od maja 2019. godine.

Popularna prolećna sezona penjanja u Nepalu, koji ima osam najviših vrhova na svetu, počela je u martu, a završava se u maju.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia / ChinaImages

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track