Najnovije vesti

PUTIN POTPISAO UKAZ: Ograničio broj Rusa zaposlenih u neprijateljskim ambasadama! Moguća i totalna zabrana zapošljavanja
Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

oštar odgovor u rukavicama

PUTIN POTPISAO UKAZ: Ograničio broj Rusa zaposlenih u neprijateljskim ambasadama! Moguća i totalna zabrana zapošljavanja

Planeta

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz koji vlastima omogućava da ograniče broj Rusa zaposlenih u ambasadama zemalja koje Moskva smatra neprijateljskim ili da u potpunosti zabrane njihovo zapošljavanje.

Mera, koju je Kremlj juče objavio, doneta je nakon proterivanja ruskih diplomata iz više evropskih zemalja i SAD i recipročnih mera Moskve prethodnih dana.

Putin je ukazom nalažio vladi da sačini spisak zemalja za koje je utvrdjeno da su neprijateljske.

Uz ambasade, mera obuhvata i konzulate i kancelarije državnih institucija tih zemalja.

SAD su prošle nedelje proterale deset ruskih diplomata, optuženih za mešanje u predsedničke izbore 2020. godine i učešće u hakerskim napadima na američke savezne agencije.

Češka je prošle nedelje proterala 18 ruskih diplomata koje je označila kao špijune, posle čega je Moskva proglasila nepoželjnim 20 čeških diplomata.

Vlada u Pragu je u četvrtak reagovala na taj potez Moskve, proglasivši još 63 ruske diplomate nepoželjnim osobama, kako bi obe zemlje imale isti broj osoblja u ambasadama.

Poljska je prošle nedelje protrela tri Rusa, a Moskva pet Poljaka.

Tri baltičke zemlje, Estonija, Letonija i Litvanija, ukupno su proterale četvoro diplomatskih predstavnika Rusije.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...