ZA 122 STRANCA ZABRANJEN ULAZAK U RUSIJU NA 40 GODINA: Za tri meseca sa granice vraćeno 24.455 označenih kao pretnja po bezbednost
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

skupo ih koštao marš za navaljnog

ZA 122 STRANCA ZABRANJEN ULAZAK U RUSIJU NA 40 GODINA: Za tri meseca sa granice vraćeno 24.455 označenih kao pretnja po bezbednost

Planeta -

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je ulazak u zemlju za 122 strana državljanina za koja se utvrdilo da su ove godine učestvovala u nelegalnim protestima u Moskvi. Takođe njima je zabranjen i ulazak u Rusiju u narednih 40 godina.

Govoreći na sastanku o bezbednosti, imigraciji i međuetničkim odnosima u Ruskoj javnoj komori, šef odseka za migracije moskovske policije otkrio je da će glavni grad zabranjivati sve one koji predstavljaju pretnju javnoj bezbednosti i javnom redu.

„Jedinice za migraciju donele su odluku da ne dozvole ulazak u narednih 40 godina za 122 strana državljana koji su učestvovali u nelegalnim akcijama i protestima na teritoriji Moskve“, rekao je Dmitrij Sergienko.

Iako Sergienko nije precizirao na kojim protestima su učestvovali ovi strani državljani, verovatno je da je većina prisustvovala januarskim marševima podrške zatvorenom aktivisti Alekseju Navaljnom, tražeći da on bude pušten iz zatvora.

Početkom februara, Moskva je proterala diplomate iz Nemačke, Švedske i Poljske, optužujući ih da prisustvuju demonstracijama, uprkos prigovorima vlasti

"Ne mešajte se u unutrašnja pitanja suverene države. I preporučujemo da se svako bavi svojim problemima", rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za moskovski poslovni dnevnik RBK.

"Verujte mi, u tim zemljama ima dovoljno sopstvenih problema, ima dosta problema s kojima se treba pozabaviti."

Sergienko je takođe primetio da je u poslednja tri meseca moskovska policija zabranila ulazak u Rusiju za 24.455 stranca „sklonim prekršajima“.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track