DŽEJMS BOND TRAŽI KOLEGE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Šok potez britanskih obaveštajaca objasnio njihov šef! VIDEO
Foto: Profimedia

inovacija

DŽEJMS BOND TRAŽI KOLEGE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Šok potez britanskih obaveštajaca objasnio njihov šef! VIDEO

Planeta -

Možemo reći da su danas gotovo svi na nekoj od društvenih mreža. Slobodno dele informacije o svojim životima, navikama, željama i interesima. Ali, kad se jednoj od društvenih mreža priključi obaveštajna služba i to otvoreno objavi u medijima, moramo se zapitati - zašto?

Upravo je to učinila poznata britanska obaveštajna služba MI5 kad je otvorila svoj službeni profil na Instagramu. Kako je za Dejli Telegraf pojasnio šef MI5, Ken Mekalum, na ovaj su se potez odlučili iz nekoliko razloga. Pre svega, jer žele promeniti sliku u javnosti o tome što i kako rade britanski obaveštajci, ali i kako bi promovisali karijeru obaveštajca, prenosi Dnevnik.hr.

"Želimo biti otvoreniji”, napisao je Mekalum i dodao kako je priključivanje društvenim mrežama “rutinski korak za većinu organizacija, ali posebno zanimljiv kad vam je glavni posao – čuvanje tajni”.

"S jedne strane, naš posao zavisi o tome da možemo štiti javnost i državu kroz tajne operacije. Ali, moramo moći da dopremo i do novih ljudi", dodao je Mekalum.

Pojasnio je kako im je plan da razbiju popularne mitove o radu obaveštajnih službi, ali i objaviti neke materijale koje do sad nikad nisu bili dostupni javnosti.

"Moramo se rešiti stereotipova o tipovima koji samo ispijaju martini i pojasniti javnosti kako danas izgleda MI5, kako ljudi ne bi odustali od obaveštajne karijere zbog zamišljenih prepreka kao što su njihovo poreklo, seksualnost, pol, invaliditet ili deo zemlje u kojem su rođeni", pojasnio je Mekalum i dodao kako će i dalje deo onoga što rade ostati skriveno, ali da je budućnost u otvorenosti.

Zanimljivo, MI5 je prilično kasno prihvatio društvene mreže. Pre njih to su napravili CIA na Tviteru, GCHQ na Instagramu, a i nedavno imenovani šef MI6, Ričard Mur, veoma je aktivan na svom Tviter profilu, piše Dejli Telegraf.

Kurir.rs/Dnevnik.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track