PROTERIVANJE SE NASTAVLJA: Rusija sada proteruje italijanskog diplomatu, demantuje optužbe Češke
Foto: EPA / Felipe Trueba

novi front

PROTERIVANJE SE NASTAVLJA: Rusija sada proteruje italijanskog diplomatu, demantuje optužbe Češke

Planeta -

Rusija proteruje zaposlenog u italijanskoj ambasadi kao odgovor na slične poteze Rima. On mora da napusti zemlju u roku od 24 časa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Kao odgovor na proterivanje diplomata iz Italije, Rusija je za personu non grata proglasila pomoćnika atašea za odbranu i pomorskog atašea pri ambasadi ove države u Moskvi, navodi se u saopštenju.

"Italijanski ambasador u Moskvi Paskvale Teračano pozvan je 26. aprila u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde mu je uručena nota Ministarstva kojom se za personu non grata proglašava pomoćnik atašea odbrane, pomorski ataše u ambasadi Italije u Ruskoj Federaciji K. Pačifiči, u svojstvu recipročne mere na neprijateljske i ničim izazvane postupke italijanskih vlasti u vezi sa vojnim atašeom pri ruskoj ambasadi u Rimu. Navedenom oficiru naređeno je da napusti teritoriju Ruske Federacije u roku od 24 sata“, precizira se u noti Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Krajem marta Ministar spoljnih poslova Italije Luiđi di Majo saopštio je da je Italija odlučila da protera iz zemlje dvojicu službenika ruske ambasade.

Komanda specijalnih snaga karabinijera pre toga je saopštila da su po nalogu rimskog tužilaštva privedeni italijanski vojnik i ruski oficir koji radi u italijanskoj prestonici. Prema saopštenju specijalnih snaga, italijanski državljanin nalazi se u pritvoru, dok je u toku provera „stranog državljanina zbog njegovog diplomatskog statusa“.

U međuvremenu, oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je naveo da su neosnovane optužbe Češke da je Rusija bila navodno umešana u eksplozije u selu Vrbjetice 2014. godine, ozbiljno naškodile odnosima dveju zemalja.

On je rekao da je Kremlj primio k znanju izjavu češkog predsednika Miloša Zemana, koji je priznao da u izveštajima kontraobaveštajne službe te zemlje, nije bilo dokaza o prisustvu bilo kakvih ruskih obaveštajnih agenata u skladištu municije Vrbjetice, preneo je Tass.

"S tim u vezi, možemo ponoviti da su bilo kakve optužbe protiv Rusije u kontekstu raznih događaja u Češkoj apsolutno neutemeljene", istakao je Peskov.

Prema njegovim rečima, izražavanje takvih optužbi bez dokaza i osnova je nešto što nije u interesu obe države. "Oni su već napravili ozbiljnu štetu bilateralnim odnosima", zaključio je Peskov.

Rusija je poslednjih dana u diplomatskom ratu sa više evropskih zemalja koje su iz raznih razloga proterale moskovske diplomate, na šta Kremlj odgovara proterivanjem njihovih.

Kurir.rs/Sputnik/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track