KASNI EFEKAT PANIČNOG KUPOVANJA Zbog skupljanja zaliha potražnja za toalet papirom u Nemačkoj znatno manja
Foto: EPA/ TAMAS KOVACS

gomila se u skladištima

KASNI EFEKAT PANIČNOG KUPOVANJA Zbog skupljanja zaliha potražnja za toalet papirom u Nemačkoj znatno manja

Planeta -

Nemačka industrija papira beleži znatno manju potražnju za higijenskim papirom u prvom tromesečju ove godine, što se tumači stvaranjem zaliha, posebno toaletnog papira, tokom prošle godine, objavljeno je.

"U prvom tromesečju ove godine potražnja za higijenskim papirom je, u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, pala za 8.1 odsto", saopštio je Savez nemačkih fabrika papira (VDP).

To se objašnjava činjenicom da su lanci maloprodaje prošle godine, nakon nestašice toalet papira u radnjama tokom prolećnog zatvaranja zbog pandemije koronavirusa, naručili neuobičajeno velike količine papira, koje se sada gomilaju u skladištima.

"Radi se o kasnom efektu paničnog kupovanja toalet papira tokom prošlogodišnjeg zatvaranja", stoji u saopštenju VDP-a.

Proizvođači papira istovremeno beleže i 12 odsto manju potražnju za novinskim papirom. Proizvođači to povezuju sa sve jačom digitalizacijom medija i činjenicom da mnogi, dok zbog pandemije rade od kuće, ne kupuju novine na kiosku.

Istovremeno je, zbog porasta internetske trgovine, za šest odsto porasla potražnja za kartonima za pakete.

VDP takođe ukazuje na drastični porast cena celuloze i starog papira, što se povezuje sa povećanom potražnjom za tim sirovinama, posebno na kineskom tržištu.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track