Najnovije vesti

VELIKA AMERIČKA KORONA MISTERIJA: Države koje su ukinule ograničenja imaju manje zaraženih od onih koje to nisu uradile! VIDEO
Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

republikanci pobeđuju

VELIKA AMERIČKA KORONA MISTERIJA: Države koje su ukinule ograničenja imaju manje zaraženih od onih koje to nisu uradile! VIDEO

Planeta

Države koje predvode republikanci, uključujući Teksas i Floridu, prijavljuju manje slučajeva koronavirusa nego Mičigen, Pensilvanija i Njujork - sve ih vode istaknuti demokrate koji odbijaju da povuku propise protiv korone i drže obavezu nošenja maski, pokazuju podaci CDC.

Levica je široko kritikovala guvernera Teksasa Grega Abota nakon što je 10. marta u potpunosti preokrenuo mandat države i potpuno otvorio svoju državu. Guverner Floride Ron DeSantis takođe je optužen da je ugrozio stanovnike Floride kada je dozvolio da se preduzeća u septembru u potpunosti otvore bez obaveze nošenja maski.

Iako su obe države uspele da smanje stope pozitivnosti slučajeva i započnu dug put ka ekonomskom oporavku, Pensilvanija, Njujork i Mičigen - koji su i dalje vezani za tekuća ograničenja - predvodili su svakodnevni porast slučajeva COVID-19.

Podaci između Univerziteta Džona Hopkinsa pokazuju da su Njujork, Mičigen, Florida, Pensilvanija i Nju Džersi činili 44% svih novih infekcija između 29. marta i 4. aprila, sa oko 197.500 slučajeva od oko 452.000 zabeleženih širom zemlje.

Prema podacima Centara za kontrolu bolesti (CDC), Mičigen se poslednjih nedelja suočio sa najgorim stopama pozitivnosti na COVID-19 u zemlji. Država je prijavila 390,2 slučaja virusa na 100.000 u poslednjih sedam dana. Guvernerka Grečen Vajtmer krivila je one koji su išli na Floridu i pozvala stanovnike da se vraćaju iz sunčane države da nedelju dana rade od kuće ili da nedelju dana njihova deca uče na daljinu.

Pensilvanija je ovog meseca zabeležila zabrinjavajući porast slučajeva koronavirusa i srodnih hospitalizacija, a zdravstveni službenici prijavili su 221,4 slučaja na 100.000 u poslednjih sedam dana.

Njujork je prijavio 206,1 slučaja na 100.000 u poslednjih sedam dana. Ostatak Empire State-a iznosio je 176,4 slučaja na 100.000 tokom prošle nedelje, pokazuju podaci CDC-a. Uprkos tome, stanovnici Njujorka postaju frustrirani stalnim mandatom guvernera Endrua Kuoma. Ovaj demokrata trenutno je pod istragom zbog njegovog postupanja sa pandemijom u ustanovama za negu starijih osoba.

Administracija Bajdena više puta je tražila mandate za maske širom zemlje. Predsednik Bajden oštro je kritikovao Teksas zbog ukidanja njihovih pravila u martu, nazvavši ga tada „neandertalskim razmišljanjem“, ali država je od tada zabeležila samo pad broja slučajeva i hospitalizacija.

Kurir.rs/Fox

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...