FAJT MILIJARDERA NA TVITERU: Svemirska trka kao rijaliti! Ilon Mask isprozivao Džefa Bezosa!
Foto: EPA / BRITTA PEDERSEN, EPA / Michael Reynolds

u igri su milijarde

FAJT MILIJARDERA NA TVITERU: Svemirska trka kao rijaliti! Ilon Mask isprozivao Džefa Bezosa!

Planeta -

Svemirska trka dva najbogatija čoveka na svetu poprimila je danas nove razmere nakon što se vlasnik kompanije Tesla Ilon Mask narugao pokušajima Džefa Bezosa da ospori njegov veliki ugovor s NASA.

Rojters prenosi da su dvojica milijardera, koji pokušavaju da lansiraju orbitalne rakete dalekog dometa, bili konkurenti za ugovor s američkom vladom u vezi izgradnje svemirskog broda koji će prevoziti astronaute na Mesec možda već 2024.

Mask je u ovom poslu pobedio, a Bezos nije bio zadovoljan takvim ishodom i njegova kompanija Blu Oridžin se u ponedeljak žalila nadležnoj vladinoj kancelariji i optužila američku svemirsku agenciju NASA da je izmenila uslove konkursa u poslednjem momentu.

Mask, koji vodi aeronautičku kompaniju Spejs Iks, uzvratio je porukom Bezosu na Tviteru, a koju nije dodatno objašnjavao.

"Ne može se dići (do orbite), umirem od smeha", napisao je Mask, navodi agencija.

Blu Oridžin daleko zaostaje za kompanijama Spejs Iks i Junajted lanč alijens (ULA) u orbitalnom transportu i zbog toga je izgubila milijarde dolara na američkim ugovorima u oblasti nacionalne bezbednosti, a čija realizacija počinje 2022.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track