UMALO ZAPALJENO BURE BARUTA NA BLISKOM ISTOKU: Mornarica SAD objavila koliko je bila blizu da pripuca na iranske brodove VIDEO
Foto: Tvitter/Chris Cavas

drama

UMALO ZAPALJENO BURE BARUTA NA BLISKOM ISTOKU: Mornarica SAD objavila koliko je bila blizu da pripuca na iranske brodove VIDEO

Planeta -

Američka mornarica izvestila je da su se samo ovog meseca u Perzijskom zalivu dogodila dva incidenta koja su zamalo dovela do razmene vatre između iranskih i američkih plovila.

Američka strana optužila je teheranske brodove za "nebezbedno i neprofesionalno" ponašanje u vodama.

U govoru od utorka, komandir Rebeka Rebarić, portparol Pete flote američke mornarice sa sedištem na Bliskom istoku, rekla je agenciji AP da su se dogodila dva incidenta zbog "nesigurnih manevara" Iranskog korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC).

Na video snimku koji je objavila američka mornarica, čini se da je iranski brod za podršku Hart presekao put brodu obalske straže Sjedinjenih Država (USCGC) "Monomoj" 2. aprila, prisiljavajući američko plovilo da se naglo zaustavi, uz snažni dim iz motor.

Rebarić je rekao da je iranska strana podvrgla istom agresivnom ponašanju USCGC "Vrangel".

"Američke posade izdale su višestruka upozorenja putem radija, uz pet kratkih hitaca. "Iako je iranski Harth 55 odgovarao na radio pozive, brod je nastavio sa svojim opasnim i rizičnim manevrima", rekla je portparolka.

Dodala je da se iransko plovilo konačno udaljilo od američkih brodova nakon otprilike tri sata upozorenja, nakon čega su Amerikanci navodno nastavili da izvode dalje odbrambene manevre.

Iran nije komentarisao incident.

Rebarić je taj susret opisao kao prvu akciju koja pokazuje nesigurnost i rizik iranske strane, od 15. aprila 2020. Prethodnih godina američka mornarica je zabeležila znatno više takvih navodnih incidenata. Najviše ih je bilo 35, 2016. godine.

Iranska revolucionarna garda je pod nadzorom vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija, dok predsednik deluje kao drugi komandant.

Pomorske tenzije došle su u vreme kada su pregovarači u Beču razgovarali o povratku SAD-a i Irana nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, sporazumu koji je ograničio iranske nuklearne ambicije. Odnosi dve zemlje su se zaoštrili tokom administracije predsednika Donalda Trampa. Američki lider izvukao je Ameriku iz sporazuma iz 2015. godine i podvrgnuo Iran strogim sankcijama.

Kurir.rs/Logicno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track