FRANCUSKA TESTIRALA BALISTIČKU RAKETU M-51: Meta locirana u bilizini obale SAD i Kanade
Foto: Ministrarstvo odbrane Francuske

mAKRON PRESREĆAN

FRANCUSKA TESTIRALA BALISTIČKU RAKETU M-51: Meta locirana u bilizini obale SAD i Kanade

Planeta -

Ministarka odbrane Francuske Florens Paroli saopštila je da je vojska te zemlje izvršila probno testiranje balističke rakete M-51 bez nukelarne bojeve glave koje je izvela Generalna direkcija za naoružanje (DGA) i Ministarstvo odbrane. Raketa je imala putanju leta od zapadne obale Francuske do mete koja je bila udaljena nekoliko stotina kilometara od obale SAD i Kanade.

Ministarska je uputila čestitku svim zaposlenima u Ministarstvu odbrane, Komisiji za atomsku energiju i partnerima koji su radili na proizvodnji ove rakete.

Kako je saopšteno raketa je pažljivo praćena tokom svih faza leta od lansiranja do pada u metu koja se nalazila u severnom Atalntiku nekoliko stotina kilometara od obale SAD i Kanade.

Takođe saopšteno je i da je lansiranje rakete obavljeno uz strogo poštovanje međunarodnih obaveza Francuske. Cilj testiranja balističke rakete M-51 imao je zacilj da pokaže sav kvalitet francuske tehnologije.

rakete
foto: Ministrarstvo odbrane Francuske

Samo testiranje obavljeno je uz dozvolu predsednika Francuske Emanuela Markona koji je hteo da proveri operativnost nuklearnih snaga u narednom vremenskom periodu, na osnovu trenutnih uslova koji vladaju u međunarodnom okruženju.

Francuska spada u takzovane izvorne nukelarne sile koje su se od nastanka oblikovale do 1999, kada je strateška trijada koju su pored mornarice i avijacije činile kopnene snage nestala, jer su kopnene izgubile stratešku i trenutno im je ostala samo taktička uloga.

Testirana balistička raketa M-51 je trostepena balistička raketa na čvrsto gorivo koja je u operativnu upotrebu ušla 2010. godine posle serije supešnih testiranja. Raket je duga 12 metara, širine 2,3 metra, težine 48 tona i dometa 11.000 kilometara. Raketa nosi bojevu glavu koju čini šest nezavinso umserenih bojevih glava TN 76 jačine od 100 do 150 KT. Od 2005. raketa je opremljena i sa novom robustnom bojevom glavom TNO (Tete nucleare oceanique). Za sad Francuska raspolaže sa više od 50 raketa M-51.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track