Najnovije vesti

NATO PAKT ZAPOČEO VOJNU VEŽBU U ALBANIJI: Par hiljada američkih i vojnika alijanse raspoređuje se od Drača do Valone!
Foto: EPA / Malton Dibra

Najveće posle Drugog svetskog rata

NATO PAKT ZAPOČEO VOJNU VEŽBU U ALBANIJI: Par hiljada američkih i vojnika alijanse raspoređuje se od Drača do Valone!

Planeta

NATO je započeo zajedničke vojne vežbe u Albaniji u kojima učestvuje više hiljada vojnika iz SAD i drugih zemalja u okviru prve vežbe takvog obima na Zapadnom Balkanu nakon Drugog svetskog rata, saopštio je danas američki vojni zvaničnik.

Kako je naveo pukovnik Džozef Skroka, "Albanija je vredan bezbednosni partner NATO od 2009. - kako na regionalnom tako i na globalnom planu", preneo je AP.

Operacije zajedničke logistike u okviru vežbe DIFENDER-Evropa 21 biće održane u luci Draču. Od 26. aprila, američke trupe su raspoređene u još pet vojnih baza u Albaniji i ostaće tamo do 10. juna.

"Ova istorijska misija demonstrira našu sposobnost da budemo strateški bezbednosni partner na zapadu Balkana i u regionu Crnog mora", naveo je Skroka.

Vežba DIFENDER-Evropa je godišnja multinacionalna vežba koju predvode SAD, odbrambenog je karaktera i fokusirana na odvraćanje agresije.

Oko 28.000 vojnika iz SAD i savezničkih i partnerskih snaga iz 26 zemalja sprovodiće gotovo istovremene operacije u više od deset zemalja, od Baltika i Afrike do regiona Crnog mora i Balkana.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...