Najnovije vesti

BEZ PRVOMAJSKIH POVORKI U Italiji Praznik rada u skladu sa merama, tradicionalni koncert u Rimu sa minimalnim brojem posetilaca
Foto: EPA/ LUCIANO DEL CASTILLO

1. maj

BEZ PRVOMAJSKIH POVORKI U Italiji Praznik rada u skladu sa merama, tradicionalni koncert u Rimu sa minimalnim brojem posetilaca

Planeta

Zbog anti-kovid mera u Italiji će ove godine Praznik rada, 1. maj, biti obeležen bez tradicionalnih prvomajski povorki radnika, građana, sindikata i organizacija, piše agencija Ansa.

Veliki tradicionalni prvomajski koncert u Rimu održaće se uživo, ali uz minimalan broj posetilica, pretežno sindikalnih aktivista i osoba koji će dobiti pozivnicu.

Na rimskom prvomajskom koncertu obično bude i više od milion učesnika, a za pozvane izvođače učešće se smatra prestižnim.

Ove godine lista muzičara koji će nastupiti je dugačka, ali umesto masovnog okupljanja ove godine koncert će biti prenošen preko video linka, u “strimingu”.

Mediji, povodom praznika pretežno pišu o posledicama pandemije na svet rada i zaposlene.

List “La Stampa” prenosi podatke Statističkog instituta prema kojem je za godinu dana pandemije izgubljeno 900 hiljada radnih mesta.

Italija, Napulj, restoran, kafić
foto: EPA / CIRO FUSCO

Broj žena koje su ostale bez posla je dvostruko veći nego muškaraca, a bez posla mladi ljudi ostaju brže i češće nego stariji radnici.

Pošto su onemogućeni da, zbog zabrane okupljanja kao jedne od anti-kovid mera, organizuju prvomajske povorke, koje su u Italiji tradicionalno veoma brojne, sindikati organizuju akcije ili pokreću incijative u odbranu prava radnika.

List “Korijere dela sera”, piše o akcijama sindikata za sprečavanje žrtava na poslu, o organizaciji komiteta za nezaposlene, akcijama o izmenama penzionog zakona, a komentari su posvećeni i skorom prestanku zabrane otpuštanja, koja je uvedena dok traje pandemija, i koja ističe u junu.

I pored zabrane, poslodavci su na razne načine, uspeli da smanje broj zaposlenih i bojazan je da će jednom kada zabrana istekne doći do masovnog otpuštanja.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...