DŽIL, PREORI MELANIJIN DOSADNI RUŽIČNJAK! Peticija da se promeni izgled bašti Bele kuće, koje je dizajnirala Džeki Kenedi
Foto: Shutterstock

amerikanci ljuti

DŽIL, PREORI MELANIJIN DOSADNI RUŽIČNJAK! Peticija da se promeni izgled bašti Bele kuće, koje je dizajnirala Džeki Kenedi

Planeta -

Peticija, koju je potpisalo više od 54.000 ljudi, poziva prvu damu SAD da vrati "nekadašnji sjaj" ružičnjaku Bele kuče koji je dizajnirala Džeklin Kenedi.

Napori da se obrišu svi tragovi Trampovih stigli su i do bašti Bele kuće u vidu onlajn peticije Džil Bajden da vrati zasade ruža u stanje kakvo je bilo pre "mejkovera" Melanije Tramp.

Bajden se poziva da čuvenom ružičnjaku vrati "stari sjaj". Više od 54.000 potpisnika peticije je navelo da je bivša prva dama Melanija Tramp uklonila drveće trešnje, poklon iz Japana, i drugo rastinje i zamenila ga "dosadnom počasti sebi".

Ljuti potpisnici žele da se bašta vrati u prvobitno stanje, kako ju je početkom 1960ih osmislila Žaklina Kenedi uz pomoć čuvene dizajnerke Bani Melon.

"Džekina zaostavština je oteta Amerikancima koji se sećaju šta su nam Kenedijevi značili", navodi se u peticiji i dodaje da je njen suprug, predsedni, jednom prilikom rekao da "Bela kuća nije imala baštu koja bi mogla da se poredi kvalitetom ili privlačnošću sa baštama koje je video po Evropi".

U julu 2020. godine, dok se njen suprug pripremao za nove izbore a pandemija korone harala svetom, Melanija Tramp je najavila da će njen projekat renoviranja bašte, koji je podrazumevao i elektro priključke za televizijska gostovanja, novu stazu, novo cveće i žbunaste biljke, biti "čin izražavanja nade i optimizma za budućnost".

Pre Melanije Tramp, Mišel Obama je unela neke novine u bašte Bele kuče, odvojivši deo južnog travnjaka za uzgoj povrća, podseća Gardijan.

Plan Trampove podrazumevao je zamenu jabuka, uvođenje novih Dž.F.K i bledo roze "mirovnih" ruža i novi sistem drenaže. "Na neki način, metafora otvaranja i boljeg pristupa bila je naš koncept", naveo je pejzažni arhitekta Peri Gijo koji je nadgledao ceo projekat.

Projekat je, međutim, naišao na salvu krktika zbog odluke Melanije da nastavi sa preuređivanjem bašte u jeku pandemije korona.

Za sada se ne zna da li će Džil Bajden reagovati na peticiju koja joj je stigla. Njen suprug, predsednik Džo Bajden primećen je ranije ove sedmice kako bere maslačke za suprugu sa travnjaka Bele kuće pre nego što su se ukrcali u avion.

Dan kasnije, u petak, prva dama je obeležila Dan drveća zasadivši lipu na severnom travnjaju Bele kuće. Iz njenog tima su naveli da je tako zamenjena jedna koja je uklonjena prošlog meseca jer je bila bolesna i nije je zasadila istorijska ličnost.

"Ko ne sadi drveće u štiklama", našalila se Džil Bajden.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track