Najnovije vesti

ZLOČINI NA LEDENIM TEMPERATURAMA: Aljaska dobila prvog istražitelja mesta zločina. Šasta je balerina, advokat i policajac
Foto: AP

csi: Aljaska

ZLOČINI NA LEDENIM TEMPERATURAMA: Aljaska dobila prvog istražitelja mesta zločina. Šasta je balerina, advokat i policajac

Planeta

Aljaska, poslednja granica, sada je dobila svog prvog i jedinog istražitelja mesta zločina.

Posle dve godine studiranja prava na Univerzitetu Aljaske, Šasta Pomeroj je sa lokalnom policijom krenula u obilazak i bilo joj je dozvoljeno da posmatra dešavanja na jednom mestu zločina.

U to vreme, Šasta nije znala šta želi da radi. Studirala je pravo ali je znala da advokatura nije za nju. Ta noć je sve promenila.

"Znala sam da želim da budem na licu mesta. Ni u šta nisam bila tako sigurna. Moja porodica je bila iznenađena ali su me podržali", kaže.

Pomeroj je završila studije ali je petonedeljni kurs na Univerzitetu Kalifornija Riversajt, u blizini Los Anđelesa bila sudbinska. "Sertifikat za istražitelja je skup ali sam ja znala da to želim", rekla je ona BBC-u.

Na kursu je učila o fotografisanju mesta zločina, prepoznavanju šablona u prskanju krvi, prikupljanju DNK podataka i dokaza, insektima i drugim stvarima i shvatila je da je napravila pravi izbor.

Šasta je rođena u Oregonu ali je odrasla u Severnom Polu, malom gradu na Aljasci, nekih 15ak kilometara južno od Ferbenksa. Pridružila se policiji Ferbenksa 2016. godine gde je radila u dokumentaciji ali je "iz zabave" slobodno vreme provodila učeći forenizku.

Potom je postala tehničar u službi za dokaze, prikupljajući i čuvajući dokaze za istražitelje, a istovremeno je završila master studije iz primene prava u forenzici. Sve da bi mogla da radi na Aljascvi.

Narednih godina odlazila je na forenzičke kurseve, stažirala u mrtvačnici i laboratorijama i ovog marta je dobila zvanje prvog CSI (istražitelja mesta zločina) u policiji Ferbanksa.

"Cenim i poštujem ljude ovde i želim da budem tamo gde sam najpotrebnija", rekla je ona.

Posao joj nije vezan samo za Ferbanks, gde živi 31.500 ljudi, već i celu Aljasku.

"Pre mene, detektivi i drugi su odlazili na specijalizacije. Mesto CSI nije ni postojalo. Šef policije ga je otvorio za mene", kaže ponosno.

Pisanje izveštaja joj je svakodnevica, kao i procesuiranje dokaza, traganje za otiscima prstiju, stopa, prikupljanje DNK materijala.

"Ubistva, sumnjive smrti, provale - imamo mnogo provala, seksualni napadi, napadi. Svime se bavimo", kaže.

Posao na Aljasci donosi dodatne izazove. Snažni zakoni koji štite privatnost građana zahtevaju i češće traženje naloga za pretres, a tu je i ledeno vreme. "Radila sam na minus 33. Morate da zagrejete kameru, baterije, a potom ruke, pa tek onda krećete da radite. Gomilu dokaza ne možete da prikupite noseći debele rukavice", kaže.

Iako u popularnim TV serijama istog naziva, forenzičari rešavaju komplikovane slučajeve uz pomoć najsavremenije tehnologije, Pomeroj kaže da iako ima pristup skupoj i najmodernijoj tehnologiji, veći deo dana radi "ručno" - uz pomoć Nikona, i lupe sa LED i UV svetlom.

Iako su dani dugi i naporni, često u divljini, na usamljenim i izolovanim mestima, i ledenim temperaturama. Pomeroj kaže da je ovo njen poziv. Šta radi ako želi da se opusti? Kao i većina u policiji, i Pomeroj je fizički aktivna. "Godinama sam se bavila baletom i plesom. Volim trapez, ali i pevanje, a sada pokušavam da naučim da sviram klavir".

Iako priznaje da oseća pritisak kao prvi CSI na Aljasci, kaže da ne oseća nikakav pritisak kao prva žena CSI na Aljasci jer dobija svu podršku kolega za ono što radi. A van dužnosti radi na usavršavanju svojih veština, pomaže patologu u enkoridžu i radi na projektu analize i prikupljanja krvnih dokaza.

"U ljudskoj prirodi je da traži odgovore na pitanja", kaže. "Kao jedan deo slagalice, ja mogu da pomognem da dam odgovore žrtvama i zajednici."

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...