ITALIJANSKA VLADA ODOBRILA: Rimski koloseum dobija drveni pod!
Foto: AP Domenico Stinellis

POSETIOCI KAO GLADIJATORI

ITALIJANSKA VLADA ODOBRILA: Rimski koloseum dobija drveni pod!

Planeta -

Najpoznatiji spomenik iz perioda Rimskog carstva "Koloseum" u Rimu konačno će dobiti drveni pod, pa će posetioci imati priliku da stoje na mestu kao i drevni gladijatori koji su se borili za svoje živote!

'Koloseum' je najpoznatiji spomenik iz perioda Rimskog carstva
"Koloseum" je najpoznatiji spomenik iz perioda Rimskog carstvafoto: EPA Riccardo Antimiani

Vlada u Rimu je odobrila izgradnju drvenog poda, potvrdio je italijanski ministar kulture Dario Frančeskini. Kompanija "Milan Ingegneria" je dobila posao izgradnje poda vredan 18,5 miliona evra, prenao je BBC. Posao bi trebalo da bude završen do 2023. godine.

Rimski "Koloseum", koji je star više od 2.000 godina, nema pod jer su ga arheolozi uklonili u 18. veku kako bi se istražila podzemna mreža tunela gde su gladijatori i divlje zveri držani pre krvoprolića, koje je oduševljena masa rado dolazila da gleda. - Posetioci će veličanstvenost amfiteatra moći da vide iz samog centra. Stajaće tamo gde su stajali gladijatori, rekao je ministar Frančeskini. On je najavio da će u "Koloseumu" moći da se organizuju kulturne manifestacije kada pod bude postavljen.

Plan je da drveni pod površine 3.000 kvadratnih metara bude pokretan. Pre pandemije ovaj spomenik je 2019. obišlo čak 7,6 miliona turista iz celog sveta. Na vrhuncu moći "Koloseum" mogao da primi 50.000 posetilaca.

Kurir/A.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja