Misterija Tutankamon: Ratnik ili slabić

Misterija Tutankamon: Ratnik ili slabić

Planeta -
Vremenom je izmenjena slika o njemu kao nevažnom kralju dečaku koji je vladao oko 10 godina. Imao je samo 20 kada je umro

ČIKAGO - Pre 90 godina otkriven je grob faraona Tutankamona, jedini kraljevski grob, do sada, koji nije bio opljačkan, a naučnici još uvek nisu razrešili sve dileme vezane za ovog vladara, kao što je i pitanje da li je bio ratnik ili slabić.Prema podacima do kojih su došli američki istraživači sa Instituta za Bliski istok Univerziteta Čikaga koji su tokom 20 godina kopirali i publikovali zapise na zidovima hramova iz kompleksa Karnak u Luksoru izmenjena je slika o Tutankamonu kao nevažnom kralju dečaku koji je vladao oko 10 godina a imao je 20 kada je umro.Naime, kako je objavio "Ju-Es njuz" (US News), tokom vladavine Tutankamona, koji je obnovio staru religiju i kult boga Amuna, posle religijskog prevrata faraona Ahnatona i njegovog pokušaja da uvede monoteizam, podignute su neke građevine u okviru starog Amunovog hrama u Luksoru.Tu su nađeni kameni blokovi sa delovima reljefa koji se po stilu mogu pripisati vremenu Tutankamona a nađeni su i hijeroglifi sa njegovim imenom. Na reljefima su scene ceremonija koje su vezane za obožavanje faraona. Takođe, otkriveno je da su kameni blokovi uzeti sa nekog hrama koji je gradio Ahnaton, a Tutankamon je naložio da se ta građevina sruši i materijal upotrebi za njegovu građevinu.

Ovo su egiptolozi protumačili kao siguran znak da je Tutankamon bio taj koji je doneo odluku da se odbaci nametnuti bog sunca-Aten i vrati Amun a ne njegovi naslednici kako se do sada verovalo.Otkrivene su i scene bitaka, iz vremena Tutankamona, na kamenim blokovima koji su kasnije upotrebljeni za zidanje jedne od kapija u Karnaku, građene po nalogu generala Horenheba koji je prevratom došao na faraonski presto posle Aja, neposrednog Tutankamonovog naslednika.Jedan fragment je iz bitke vođene protiv Nubije, dok drugi pokazuje Tutankamona u kočijama kako vodi napad na jednu sirijsku citadelu. Još neki fragmenti iz istog perioda prikazuju, ponovo, Tutankamona kako prima plen i zarobljenike i kako plovi na čelu flote koja se vraća iz nekog pohoda jer na faraonskom brodu visi kavez sa zarobljenikom. Još jedan detalj pokazuje kako Tutankamon prinosi deo plena bogovima.Kako je ova nova saznanja protumačio egiptolog Rejmond Džonson, svi reljefi koji su nađeni u okviru kompleksa hramova u Karnaku verovatno su bilu urađeni za posmrtni hram Tutankamona koji je podigao Aja kada ga je nasledio, a srušio ga je Horemheb da bi " izbrisao" uspomenu na vladara kome je služio.Američki arheolozi sa čikaškog Instituta tragaju za ostacima toga hrama da bi stekli bolju predstavu koje su ga scene iz života Tutankamona krasile, ali već i ovi fragmenti govore da je on igrao mnogo aktivniju ulogu nego što su Horemheb i njegovi naslednici, (on je utemeljio 19. dinastiju) želeli da bude zabeleženo.Istovremeno, egipatski medicinski stručnjaci su podvrgli analizi DNK uzorak uzet sa Tutankamonove mumije koja se čuva u Kairu i utvrdili, upoređivanjem sa ostacima drugih mumija, da je bio sin Ahnatona, ali ne sa Nefertiti, već nekom od njegovih sestara koja se imenuje samo kao "mlađa gospa".Takođe, definitivno je odbačena mogućnost da je bio otrovan, već je umro od infekcije do koje je došlo posle preloma noge. Na prelom noge su ukazivali brojni štapovi za hodanje nađeni u grobu.

Na osnovu nalaza, dobija se nova slika faraona koji je tokom decenije koju je proveo na prestolu vodio kraljevstvo i učestvovao aktivno u ratovima, u kojima je mogao da polomi nogu i postane invalid i ostane zapamćen kao nesposobni, nevažni faraon.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track