BELGIJSKI FARMER URADIO NEŠTO ZBOG ČEGA SU POČINJALI RATOVI: Sada su u problemu sa Francuskom, diplomate na potezu VIDEO
Foto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

dojadilo mu

BELGIJSKI FARMER URADIO NEŠTO ZBOG ČEGA SU POČINJALI RATOVI: Sada su u problemu sa Francuskom, diplomate na potezu VIDEO

Planeta -

Tokom istorije, mnoge vojskovođe su se upuštali u skupe i često smrtonosne kampanje za osvajanje teritorije. Slično tome, započeli su veliki i mali ratovi zbog „graničnih sporova“, a Kina i Indija su se gotovo godinu dana suočavale sa loše razgraničenom „linijom stvarne kontrole“ (LAC) u blizini doline Ladah.

Pola sveta dalje postojalo je pitanje francusko-belgijske granice - ali ovo zapravo nije bio teritorijalni spor ili pokušaj jedne strane da dobije više zemlje. To je posao belgijskog farmera, koji je slučajno pomerio istorijski granični kameni koji mu je bio na putu njegovom traktoru.

Kamen je bio postavljen između belgijskog pograničnog sela Erekuelin i Bosunj-sur-Rok, komune u severnom departmanu Severne Francuske. Pošto ga je iznerviralo što je kamen na putu njegovog traktora, farmer ga je pomerio za oko 2,29 metara.

Tek nakon što je lokalni ljubitelj istorije šetao u blizini šume, primetio je da se kamen koji označava granicu između dve nacije pomerio. Međutim, umesto da izazovu međunarodnu galamu ili čak rezultiraju pograničnom krizom, oba gradonačelnika su incident dočekala sa humorom.

„Učinio je Belgiju većom, a Francusku manjom, to nije dobra ideja“, rekao je David Lavauk, gradonačelnik belgijskog sela, za francuski TV kanal TF1, a preneo BBC. „Bila sam srećna, moj grad je bio veći. Ali gradonačelnik Businj-sur-Roka se nije složio. "

Uprkos činjenici da je njegovo selo „izgubilo“ teritoriju, Oreli Velonek, gradonačelnik susednog francuskog sela, takođe je video humor situacije i rekao za novinu La Voi du Nord, „Morali bismo da izbegnemo novi pogranični rat“.

Belgijske vlasti će, kako se izveštava, kontaktirati farmera i zatražiti od njega da vrati kamen u prvobitni položaj. Ako farmer odbije, bilo zato što ne želi da vozi traktor oko granične oznake ili iz drugih razloga, problem će morati da se preda belgijskom ministarstvu spoljnih poslova.

Čak bi moglo zahtevati da francusko-belgijska granična komisija treba da bude pozvana, a ona miruje od 1930. Međutim, pretnja krivičnom prijavom verovatno bi bila dovoljna da se stvar reši.

„Ako pokaže dobru volju, neće imati problema, rešićemo ovo pitanje sporazumno“, rekao je Velonek takođe za belgijsku vesti veb stranicu Sudinfo.

Francusko-belgijska granica proteže se na nekih 390 milja. Formalno je uspostavljen Sporazumom iz Kortrijka, koji je potpisan 1820. godine - pet godina nakon što je francuski car Napoleon poražen u bici kod Vaterloa u Belgiji. Kamen, koji je bio tako neobavezno premešten, zapravo datira iz 1819. godine kada je postavljena predložena granica. Kako su obe države deo šengenske zone od 1995. godine, ne postoje stalne granične kontrole.

Kurir.rs / National Interest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track