RUSIJA JE ZLONAMERNA A KINA NASILNICA kažu iz G7, Peking odmah reagovao: Neutemeljene optužbe i grubo mešanje u naše stvari
Foto: EPA/ HOLLIE ADAMS / POOL

samit g7

RUSIJA JE ZLONAMERNA A KINA NASILNICA kažu iz G7, Peking odmah reagovao: Neutemeljene optužbe i grubo mešanje u naše stvari

Planeta -

Grupa sedam najrazvijenijih zapadnih zemalja G7 nazvala je Rusiju zlonamernom a Kinu nasilnikom, ali je sve ostalo na neprimerenim rečima i bez konkretnih poteza osim pružanja načelne poruke Tajvanu i Ukrajini.

Osnovan 1975. kao savez najbogatijih zapadnih država suočenih sa posledicama velike naftne krize, G7 se ove sedmice bavio onim što smatra najvećim aktealnim pretnjama: Kinom, Rusijom i pandemijom koronavirusa.

Ministri spoljnih poslova su u zajedničkoj izjavi optužili Rusiju za pokušaj podrivanja demokratskih država i pretnje Ukrajini, a Kinu za kršenje ljudskih prava i korišćenje svoje ekonomske moći za maltretiranje drugih.

G7 je saopštio i da podržava tajvansko učestvovanje na formima Svetske zdravstvene organizacije i izrazio zabrinutost zbog "svih jednostranih akcija zbog kojih bi mogle eskalirati napetosti" u Tajvanskom tesnacu.

Peking je danas, što je i bilo očekivano, osudio izjavu ministara G7. Portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin ocenio je da se u izjavi iznose "neutemeljene optužbe" koje predstavljaju grubo mešanje u kineske unutrašnje stvari.

"G7 bi kao skupina trebalo da preduzme konkretne mere za podsticanje globalnog ekonomskog oporavka umesto da ga remeti", poručeno je iz Pekinga.

Kina Tajvan doživljava kao svoju teritoriju i protivi se bilo kakvom zvaničnom predstavništvu Tajvana na međunarodnom nivou. Kina je takođe poslednjih meseci pojačala vojne aktivnosti u blizini Tajvana.

Izjava G7 toplo je primljena u Taipeiju, gde je vlada saopštila da je ovo prvi put da su ministri spoljnih poslova spomenuli ostrvo u svom zajedničkom saopštenju.

"Tajvan će produbljivati ​​saradnju sa zemljama članicama G7 i nastaviće da doprinosi najvećom pozitivnom snagom globalnom zdravlju i dobrobiti ljudi, kao i miru, stabilnosti i prosperitetu indopacifičke regije", rekao je portparol tajvanske vlade Ksavijer Čang.

Rusija još uvek nije reagovala na izjavu G7, ali Moskva uporno i stalno demantuje optužbe da se meša u unutrašnja pitanja drugih stranih država, a optužuje Zapad za prorusku histeriju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track