SPOMENIK MODIJEVOM EGU: Dok hiljade Indusa umire po ulicama, on gradi zgradu parlamenta koja bi mogla da finansira 40 bolnica!
Foto: EPA/ JAGADEESH NV/Printscreen/smart city guide

paradoks zvani indija

SPOMENIK MODIJEVOM EGU: Dok hiljade Indusa umire po ulicama, on gradi zgradu parlamenta koja bi mogla da finansira 40 bolnica!

Planeta -

Nova zgrada parlamenta trebalo bi da bude simbol "nove Indije". Jedini problem je što taj simbol košta dve milijarde funti, a Indija se potpuno raspada pod naletom korone.

Sakriveni u nekim zaboravljenim prostorijama u Nju Delhiju leže dva bloka belog krečnjaka, relikvija višegodišnje vladavine Britanije nad Indijom. Tu blokovi su bili temelji kružne zgrade paralamenta koju su početkom veka gradile hiljade radnika i čija je izgradnja, po projektu arhitekte ser Edvina Lutjensa, trajala 16 godina.

Danas, premijer Indije Narendra Modi planira da pročisti najmnogoljudniju demokratiju ovog simbola kolonijalne vladavine i podigne njenu zamenu.

U avgustu 2022. godine, kada će Indija obeležiti 75 godina nezavisnosti, Modi planira da otvori novu zgradu parllamenta koja, kako navodi Dejli mejl, podseća na svadbenu tortu i koja je osmišljena tako da zaseni Lutjenovsu kombinaciju klasičnih i mugalskih stilova.

Nova zgrada parlamenta tako bi trebalo da postane simbol Modijeve "nove Indije" i sadržaće futurističke kancelarije za političke sekretare, podzemnu železnicu i odaje za 70-godišnjeg premijera,

Izgradnja "Central viste" je početka prošlog decembra uprkos protestima opozicije i brojnih istaknutih figura, uključujući skulptora Aniša Kapura koji su novi kompleks nazvali premijerovom "palatom taštine".

Ove sedmice, dok hiljade ljudi svakoga dana umre od posledica koronavirusa, gde su bolnice ostale bez slobodnih mesta, kiseonika, lekova i sredstava, ponovo su se začuli pozivi da Modi odustane od projekta čija se izgradnja odvija daleko od očiju javnosti jer Modi kontroliše najveći deo medija.

Uprkos smrti i očaju, Modi je odlučan da nova zgrada bude završena na vreme. I tako, piše DM, dok 30 miliona očajnih stanovnika Nju Delhija moli za kiseonik i bolničke krevete i remiraju voljenje u priručnim pogrebnim lomačama na parkinzima, dok leševi umrlih leže po ulicama, nekih 2000 radnika svakog dana se autobusima prebaci u ogromni krater veličine 50 fudbalskih stadiona kako bi radili na novoj zgradi. Radnici, mnogi iz siromašnih porodica, dobijaju oko 120 funti mesečno, ako i dobiju platu.

Koliko košta Modijeva "palata taštine"? Prve procene su da će izgradnja iznositi neverovatne dve milijarde funti ali poznavaoci prilika kažu da je vrlo verovatno da će ceh biti duplo veći.

Čak i ako je reč o "samo" dve milijarde funti, to je suma koju je Indija mogla da koristi da pomogne zdravstveni sistem koji je potpuno urušen i uništen.

Procenjuje se da bi za te pare, Modi mogao da podigne 40 velikih, potpuno opremljenih bolnica, o kiseoniku i lekovima da se ne govori.

Umesto toga, Indija je od Britanije dobila 500ak respiratora, a London je ove nedelje odustao od zahteva za pet miliona doza AstraZenekine vakcine u pokušaju da pomogne bivšoj koloniji.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track