REZULTATI IZBORA U ŠKOTSKOJ PRST U OKO DŽONSONU: Nacionalisti osvojili većinu, Nikola Stardžen obećala novi referendum!
Foto: EPA / ROBERT PERRY

velika britanija

REZULTATI IZBORA U ŠKOTSKOJ PRST U OKO DŽONSONU: Nacionalisti osvojili većinu, Nikola Stardžen obećala novi referendum!

Planeta -

Škotske stranke koje se zalažu za nezavisnost osvojile su većinu mesta u škotskom parlamentu na izborima, što im daje mogućnost da pokrenu pitanje drugog referenduma o napuštanju Velike Britanije, javlja Rojters.

Prema rezultatima koji nisu još konačni Škotska nacionalna stranka (SNP) i Škotska partija zelenih, koje se obećale referendum o nezavisnoti ako pobede, osvojili su 65 od 87 mesta za koje su do sada prebrojani glasovi na izborima za parlament sa ukupno 129 poslanika.

Premijerka Škotske i liderka Škotske nacionalne stranke Nikola Štardžen izjavila je danas da će istrajati u planovima da se održi novi referendum o nezavisnosti Škotske, nakon što su rezultati pokazali da će njena partija pobediti na izborima za parlament Škotske, mada neće imati većinu.

Škotska, izbori, glasanje
foto: EPA / ROBERT PERRY

"U normalnoj demokratskoj debati, stranke koje na izborima nešto obećaju i budu izabrane moraju da ispune te obaveze. Apsurdno je da u Škoteskoj izgleda imamo druge partije koje su odlučne da blokiraju stranku ili stranke, koje su dobile mandat", rekla je Stardžen za BBC.

Ovo bi moglo da izazove sukob sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, koji odbija mogućnost takvog izjašnjavanja jer kaže da su se Škoti već opredelili 2014. godine da ostanu u Velikoj Britaniji, dodaje Rojters.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / ROBERT PERRY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track