NOVI DETALJI O UBISTVU IRANSKOG GENERALA SENKE: U smrt ga odveo mobilni telefon! Izraelci predali CIA sve Sulejmanijeve brojeve
Foto: Printscreen

likvidacija koja je uzdrmala bliski istok

NOVI DETALJI O UBISTVU IRANSKOG GENERALA SENKE: U smrt ga odveo mobilni telefon! Izraelci predali CIA sve Sulejmanijeve brojeve

Planeta -

Priča o likvidaciji komandanta eltine jedinice Al Kuds generala Iranske revolucionarne garde Kasema Sulejmanija, arhitekte pobede nad Islamskom državom u Siriji i Iraku ni godinu dana posle njegovog spektakularnog ubistva posle izlaska sa bagdadskog aerodroma nije razjašnjena. Međutim Jerusalem post otkriva pozadinu i izraelsku ulogu u ovoj operaciji koja je zapravo bila okidač za seriju tajnih ratova Izraela i Irana, a ne iranski nuklearni program koji je pao u zapećak.

Bio je petak 3. januar 2020. kada je iz aviona izašao muškarac u ranim 60 -tim godinama u pratnji naoružanih telohranitelja i ušao u u terenac koji je bio deo većeg konvoja. Kad je konvoj vozila već bio na izlasku sa piste iz aviona su pušteni i ostali putnici da izađu. Misteriozna ličnost nastavila je put bez ikakve kontrole.

Ispred dva vozila kretao se mini bus marke Hjundaji sa 15 naoružanih čuvara, iza njih je bila tojota Avlon u kojo jej sedeo on general-major iranske Revolucionarne garde Kasem Sulejmani i komandant Al Kuds brigade i glavni arhitekta pobede nad Islamskom državom i građanskom ratu u Siriji i Iraku. Sa njim u društvu sa njim je bio komandant formacije Kataib Hezbollah Abu Mahdi al-Muhandis.

Konvoj se kretao nekih 11 minuta i pošto su prošli nekoliko kontrolnih punktova i izašli iz zone aerodroma mini bus Hjundaji je nestao iznenada u plamenu, pogodila ga je prva raketa i vozilo je plamen pojeo. Vozač Tojote u kojoj je bio Sulejmani pokušao je da izbegne zapaljeno vozilo, misleći da je u pitanju improvizovana eksplozivna naprava, kada ga je pogodila druga raketa. Usledio je udar i treće rakete, sa čime je operacija bila gotova, a meta uništena.

Iračkoj policiji je ostalo samo da obavi uviđaj i identifikuje stradale među kojima je bio i Sulejmani koji je prepoznat po prstenu. Na Bliskom istoku osledio je šok kada se saznalo da je likvidiran „komandant Senka“ u predgrađu Bagdada.

Ubrzo se saznalo ko je izveo napad američki dron MQ-9 Reaper koji je lansirao tri projektila tipa helfajer koja su likvidirala „Komandanta Senku“.

Međutim Amerikanci su u ovoj priči bili direktni izvršioci, a obaveštajna podrška za ovu operaciju došla je zapravo iz Izraela, koji je čitavu operaciju pripremio mesecima unapred organizujući višemesečnu obaveštajnu pripremu.

Posle više od godinu dana posle ove likvidacije osvetljena je i uloga Izraela u celoj priči o kojoj se samo nagađalo da je bivši američki predsednik Donald Tramp vešto izmanipulisan i iskorišten.

Tako Jerusalem post piše da je Izrael pomogao SAD -u da prati Kasema Sulejmanija tako što je nadzirao njegov mobilni telefon, jer su Izraelci imali sve Sulejmanijeve broje mobilnih telefona, koje su zatim predali Amerikancima koji su ih detaljno prečešljali i otkrili trenutni, koji je koristio u Iraku, koji ih je doveo direktno do njega.

Tako saznajemo da je Sulejmani šest sati pre nego što se ukrcao u avion od Damaska do Bagdada čak tri puta promenio mobilni telefon, navode se reči jednog američkog vojnog zvaničnika.

U Tel Avivu, veza američke Komande za specijalne operacije sarađivala je sa Izraelcima u praćenju dostupnih Sulejmanijevih mobilnih telefona i otkrivanju novih. Među otkrivenim bio je i njegov trenutni mobilni telefon koji je aktiviran u Bagdadu, naodi se u obaveštajnom izveštaju.

Mosad, je inače ranije kako piše Jerusalem post dao CIA-i obaveštenje o Sulejmanijevom kuriru, da će otputovati iz Irana po čiste mobilne telefone za pripadnike Al Kuds jedinice i za Sulejamnijev najuži krug saradnika. CIA je dobila obaveštenje da kurir sleće u jednu zalivsku državu kako bi nabavio uređaje, kao i radnju koju će da poseti. Preduzeta je kompleksna akcija da se špijunski doftver instalira u niz telefona koji su pripremljeni bili za Sulejmanija.

Kurir je po dolasku u radnju promenio odluku i kuio durge telefone, ali je uzeo i jedan koji je u sebi imao špijunski softver. Taj telefon je kasnije dobio jedan od Sulejmanijevih saradnika nesvesno omogućio memorisanjem sulejmanijevih telefona da ih amerikaci sve pokupe i prouče. Među tim telefonima bio je i onaj što je uključen po sletanju u Bagdad.

Međutim, nije samo sofisticirana tehnologija uticala na otkrivanje Sulejmanija. Jerusalem post piše i o kurdskoj ulozi u celoj priči, čiji agenti su se inflitirali u aerodromske radnike. Tako saznajemo da je jedan kurdski agent je glumio kontrolora na zemlji, jedan se lažno predstavljao kao službenik za primanje prtljaga, a treći je glumio iračkog policajca, koji je trebao da identifikuje Sulejmanija kao mrtvog da slika i ako može uzme uzorak DNK kao dokaz da je američki i izraelski neprijatelj broj 1 likvidiran.

Takođe u članku se naovodi i da su izraelske obaveštajne službe prodre među Kurde koji su antiiranski raspoloženi, mada i SAD među iračkim Kurdima imaju posebno jake veze. Inače spominju se i navodi da su na terenu u Bagdadu bili i američki specijalci i zapravo otvorili vatru na pro ovzilo sa čime su usporili kolonu i omogućili da dron obavi ceo posao.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track