VALUTA ZA SVEMIRSKO POSLOVANJE Maskova kompanija lansiraće prema Mesecu satelit koji je plaćen DOGKOINOM!
Foto: Youtube/screenshot

KRIPTOVALUTA U SVEMIRU

VALUTA ZA SVEMIRSKO POSLOVANJE Maskova kompanija lansiraće prema Mesecu satelit koji je plaćen DOGKOINOM!

Planeta -

Američka kompanija Spejs eks (SpaceX) lansiraće 2022. godine satelit u Mesečevu orbitu koji je u celosti plaćen kriptovalutom dogkoinom, objavio je na Tviteru šef kompanije Ilon Mask.

"Sledeće godine SpaceX će prema Mesecu lansirati satelit Dog-1, plaćen kriptovalutom dogkoin", napisao je Mask.

Na web stranici kanadske kompanije "Džiometrik enerdži korporejšn" (Geometric Energy Corporation - GEC), koja je vlasnik satelita, napominje se da će on biti lansiran u prvom tromesečju 2022. pomoću rakete-nosača Falkon 9. Uz pomoć senzora i kamera prikupljaće podatke o Mesecu. Kompanija će poslati satelit pomoću komercijalnog programa za lansiranje svemirskih letelica koji nudi SpaceX. Iznos posla nije objavljen.

"Upotrebom dogkoina u ugovoru ovakvih razmera, GEC i SpaceX učvrstili su dogkoin kao valutu za lunarno svemirsko poslovanje", navodi se u saopštenju GEC-a.

dodžkoin, kriptovaluta
foto: Profimedia / Yuriko Nakao

"Ova misija će pokazati primenu kriptovaluta izvan Zemljine orbite i postaviće temelje za međuplanetarnu trgovinu", rekao je potpredsednik SpaceX-a za komercijalne operacije Tom Okinero.

Mask je početkom aprila tvitovao da će SpaceX "poslati dogkoin na Mesec", ali nije objasnio na šta je tačno mislio. Nakon njegove najave, vrednost kriptovalute porasla je za 30 odsto. U nedelju, usred vesti o slanju satelita koji se plaća dogkoinom, valuta je porasla na 0,58 dolara po jedinici, u odnosu na 0,50 dolara prethodne večeri.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track