AMERIČKA VOJSKA U AVGANISTANU MASOVNO UNIŠTAVA TEHNIKU: Dok TALIBANI nadiru oni seku tenkove, opremu, spaljuju ili ruše objekte
Foto: EPA/HEDAYATULLAH AMID

Zbrisano pola vojnog logora bagram

AMERIČKA VOJSKA U AVGANISTANU MASOVNO UNIŠTAVA TEHNIKU: Dok TALIBANI nadiru oni seku tenkove, opremu, spaljuju ili ruše objekte

Planeta -

Ostaci raskomadanih terenskih vozila i generatora, gusenica tenkova i isečenih vojnih šatora - američke vojne opreme, prekrivaju dobar deo logora Amerikanaca kod vazduhoplovne baze Bagram, njihove najveće preostale ispostave u Avganistanu.

Sve što već nije zapakovano za slanje kući ili dato avganistanskoj vojsci, uništava se što je moguće potpunije, a čak i male zgrade se rastavljaju ili ruše, da sve to ne bi dospelo u ruke ekstremista.

Dok odlazi poslednjih nekoliko hiljada američkih i NATO vojnika, okončavajući dvadesetogodišnji rat SAD u Avganistanu, stanovništvo je gnevno.

Avganistanci se osećaju prepušteni "nasleđu" za koje barem delimično krive Amerikance - zbog duboko korumpirane vlade koju podržavaju SAD i rastuće nestabilnosti koja bi mogla da preraste u novu fazu građanskog rata.

Avganistan, Kabul
foto: Screenshot Youtube RT

Ogorčeni su vlasnici otpada koji preuzimaju raskomadane delove opreme jer smatraju da bi mnogo više profitirali da su je dobili netaknutu.

U Bagramu, severozapadno od glavnog grada Kabula, i drugim bazama, američke snage pakuju opremu koja će biti vraćena u SAD. Desetine hiljada transportnih metalnih kontejnera otpremaju se teretnim avionima C-17 ili putem kroz Pakistan i Centralnu Aziju. Od prošle nedelje Avganistan je napustilo 60 natovarenih transportnih aviona C-17.

Zvaničnici taje šta ostaje, a šta ide. Po američkim i zapadnim zvaničnicima koji su govorili pod uslovom anonimnosti, većina onoga što se šalje kući je osetljiva oprema koja se ne sme ostaviti.

Ostala oprema, uključujući helikoptere, vojna vozila, oružje i municiju, biće predata avganistanskim Nacionalnim odbrambenim i bezbednosnim snagama. Biće im date i neke baze.

Za otpad su namenjeni oprema i vozila koji se zbog lošeg stanja ne mogu popraviti, niti dati avganistanskim snagama bezbednosti.

Do sada je uništeno 1.300 komada opreme, navodi se u američkoj vojnoj izjavi. Biće toga još pre konačnog roka za odlazak 11. septembra, rekao je jedan američki zvaničnik, takodje govoreći pod uslovom anonimnosti.

Ta praksa nije nova. Isto je učinjeno 2014. godine, kada su se hiljade vojnika povukle pošto su SAD i NATO predali Avganistancima sektor obezbedjenja. Tada je više od 176 hiljada tona otpada od uništene opreme i vozila prodato kao otpad Avganistancima za 46,5 miliona dolara, izjavila je u to vreme portparolka vojne Logističke agencije odbrane u Virdžiniji.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track