KINEZI NESTAJU Kineska populacija raste najsporije od sedamdesetih, demografi strahuju da će postati zemlja staraca
Foto: Profimedia

verovali ili ne

KINEZI NESTAJU Kineska populacija raste najsporije od sedamdesetih, demografi strahuju da će postati zemlja staraca

Planeta -

Kinesko stanovništvo u deceniji do 2020. raslo je najmanjom brzinom od uvođenja politike jednog deteta krajem sedamdesetih, stvorivši pritisak na vlasti da podstiču natalitet kako bi se izbegao demografski problem.

Broj stanovnika Kine povećao se za 5,38 posto, na 1,41 milijardu, pokazuju podaci popisa kineskog stanovništva objavljeni u utorak.

To je manji rast u poređenju sa 5,84 odsto i brojem stanovnika od 1,34 milijarde na popisu stanovništva iz 2010. godine u odnosu na deceniju pre, a dvocifreni procenti rasta bili su zabeleženi u svih ranijih šest zvaničnih popisa stanovništva u Kini od 1953. godine.

Popisni podaci navode i porast udela mladih - 17,95 odsto stanovništva Kine u uzrastu je od 14 godina ili manje, u poređenju sa 16,6 odsto u 2010. godini.

Objavljivanje rezultata popisa očekivala se početkom aprila pa je kašnjenje od nekoliko nedelja podstaklo spekulacije da će konačni broj biti nepovoljan po komunistički režim, piše agencija Frans pres.

Vlada u Pekingu je krajem prošlog meseca odbacila medijske izveštaje o navodnom prvom padu broja stanovnika od velike gladi pedesetih godina prošlog veka, koja je odnela desetine miliona života.

Kina predviđa da će broj stanovnika biti na vrhuncu 2027. godine. Ujedinjene nacije predviđaju da će broj ljudi koji žive u Kini dostići vrhunac 2030. godine pre nego što krene da opada.

Broj rođenih u azijskoj državi pada od 2017. usprkos tome što je godinu ranije ublažena politika jednog deteta, uvedena krajem 1970ih godina kako bi se kontrolisao rast stanovništva.

Od 2016. do 2019. godišnji natalitet u zemlji je uglavnom opadao. Niz je razloga za usporavanje rasta kineskog stanovništva, poput sve manje brakova, visokih troškova stanovanja i obrazovanja te sve kasnijeg dobijanja dece zbog karijera.

Demografi upozoravaju da Kini preti scenario Južne Koreje ili Japana, čije je stanovništvo znatno ostarelo.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track