RAT IZRAELA I PALESTINE I NA TV: Ambasadori sukobili mišljenje uživo, svako vuče na svoju stranu, kompromisa ni na vidiku
Foto: Printscreen Prva

sukob na bliskom istoku

RAT IZRAELA I PALESTINE I NA TV: Ambasadori sukobili mišljenje uživo, svako vuče na svoju stranu, kompromisa ni na vidiku

Planeta -

Izraelski i palestinski ambasadori u Srbiji sukobili stavove u Jutarnjem programu TV prve u jeku eskalacije sukoba u pojasu Gaze.

Više od 48 sati traju sukobi Palestinaca i Izraelaca, koji su eskalirali u veoma ozbilajn sukob zbog kog je sazvana i Hitna sednica Saveta bezbednosti UN. Rakete lete sa obe strane i pogađaju ciljeve, a stradaju i civili.

Palestinski ambasador u Srbiji Mohamed Nabhan ocenio je da se jedna ogromna sila okomila na nedužan narod i nenaoružane ljude.

"Izrael, koji je moćan i ima najmodernije oružje je sa jedne strane, a ljudi koji imaju primitivno naoružanje je s druge", rekao je on.

To nije borba dve jednake sile i taj sukob je počeo mnogo, mnogo ranije, rekao je on i naveo da Izrael već decenijama proteruje palestinske porodice iz njihovih kuća i ognjišta gde žive godinama i tu naseljava ljude iz belog sveta koji nikakve veze sa Palestinom nemaju.

Nabhan je podsetio da je 1993. godine potpisan ugovor sa Izraelom o međusobnom priznanju i stvaranju palestinske države na Zapadnoj obali i Gazi ali su "oni ubili čoveka koji je potpisao taj ugovor i sada su na vlasti desničari i od tada situacija nikako da se repi".

Ambasador je ocenio da je potrebno vratiti se potpisanim ugovorima, da se stvore dve države - jedna palestinska i jedna izraelska, i da trećeg rešenja nema.

Niko od nas neće otići. Nas ima sedam miliona, njih ima sedam miliona, jedino što želimo je da podelimo zemlju i živimo u miru. Mi tražimo svega 22 posto od onoga što nam je pripadalo. Mi ne tražimo njihovu zemlju već samo ono što nama pripada. Oni su okupirali Zapadnu obalu 1967. godine i ne žele da se odreknu uloge okupatora. Oni su kao lokalni siledžija, pretvaraju se da su žrtve a bombarduju Siriju, Livan, nas. Kakva je to miroljubiva zemlja, zapitao se palestinski ambasador.

Ambasador Izraela Jahel Vilan, s druge strane, ima potpuno drugačiji stav i kaže da to nije tačno.

"Hamas je problem, to je teroristička organizacija, koja je protivnik i Palestincima. Oni i njih maltretiraju i čine dvostruki zločin - ubijaju i naše civile i njihove, koje koriste kao štit", rekao je izraelski ambasador u Srbiji.

Jedino rešenje ove situacije su pregovori, a ovo što Hamas radi nije način da Palestinci dobiju ono što traže, rekao je Vilan.

"Da li su teroristički napadi način da se povrati ono što oni smatraju da je njihovo? Jedini način da povrate tu teritoriju je kroz pregovore. Izrael je sto puta jači od Hamasa, ako treba da reagujemo, sutra neće biti ni Gaze ni Zapadne obale. Mi nećemo rat ni sa Hamasom ni sa palestinskom vlašću. Da li stvarno smatrate da će im ovo što Hamas radi doneti teritorije i nastavak pregovora? Neće, naprotiv", rekao je on i dodao da su direktni pregovori jedini način.

Na to mu je palestinski ambasador uzvratio da pregovori traju već decenijama i da je palestinska strana napravila brojne ustupke, ali da Izrael nikako da sprovede u delo ono što je dogovoreno, već nastavlja sa hapšenjima, proterivanjima, patrliranjima.

Izraelski ambasdor je onda uzvratio da je najlakše kriviti za sve Izrael i da su Palestinci dobili veliki novac od Katara i da su sa tim mogli da izgrade Gazu, ali su umesto toga gradili tunele i gađali Izrael a sada, kada ih Hamas teroriše, krive opet Izrael.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track