NEMA VIŠE RAZMETANJA KEŠOM: Evropa bi da zabrani plaćanje gotovinom većom od 10.000 evra! Terorizam i pranje novca glavni razlog!
Foto: EPA / Stephanie Lecocq

predlog ek

NEMA VIŠE RAZMETANJA KEŠOM: Evropa bi da zabrani plaćanje gotovinom većom od 10.000 evra! Terorizam i pranje novca glavni razlog!

Planeta -

U borbi protiv pranja novca Europska komisija (EK) želi da zabrani gotovinsko plaćanje preko za iznose veće od 10.000 evra.

To je najavila poverenica za finansijsko tržište Majrid Mekginis u intervjuu za njemački list SZ.

"Govorimo o gornjoj granici od 10.000 evra. Nositi toliko novca u džepovima prilično je teško. Većina ljudi to ne radi", rekla je ona.

Uredba bi trebalo da bude deo paketa zakonodavnih predloga protiv pranja novca koji Komisija namerava da predstavi u julu.

Mekginis je za SZ rekla da želi predloži osnivanje agencije EU za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma uz podršku država članica:

"Imaće brojna ovlašćenja i jerdnako će nadzirati politike sprečavanja pranja novca određenih velikih banaka."

Merkginis paket koji će predstaviti u julu smatra "velikim praskom" u borbi protiv pranja novca.

evri, evro, novčanica, novčanice, 0228799924
foto: Profimedia

"Gotovina je instrument izbora kriminalaca"

Na videokonferenciji koju je u siječnju održala stručna grupa za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma vlasti u Briselu požalile su se na to da je gotovina "instrument izbora kriminalaca" kada je reč o pranju novca, navodi SZ. Uz to, ogromne razlike između evropskih zemalja narušavaju tržišne odnose.

Na primer, dok kupci u Grčkoj mogu da plate do 500 evra u gotovini, Hrvati mogu i do 15.000 evra u kešu.

Rešenje koje je sada pred Komisijom je uvođenje gornje granice od 10.000 evra za gotovinska plaćanja. Time se nije bavila samo Evropska komisija već i Nemačka Savezna kancelarija za reviziju, koja je preporučiil ograničenje od 5.000 evra još prošle godine.

Kurir.rs / Index.hr, Foto: EPA / Stephanie Lecocq

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track