TUŽNA SCENA: Australijski ratni brod uplovio u San Dijego sa dva mrtva kita na trupu, reč je o ugroženoj vrsti VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube/San Diego Web Cam

mora umiru

TUŽNA SCENA: Australijski ratni brod uplovio u San Dijego sa dva mrtva kita na trupu, reč je o ugroženoj vrsti VIDEO

Planeta -

Dva uginula kita istovarena su sa trupa australijskog razarača koj je proteklog vikenda pristao u San Dijegu.

"Mornarica je ozbiljna po pitanju bezbednosti morskih sisara i teško ju je pogodio ovaj incident", navodi se u saopštenju australijske mornarice i dodaje da i australijska i američka mornarica istražuje šta se dogodilo.

Lokalni mediji pišu da se radilo o kitovima perajarima, najbližem srodniku plavog kita i drugoj najvećoj životinji na Zemlji. Jedan je bio dugačak oko 20, a drugi oko 7,6 metara.

Američka Nacionalna agencija za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA) stavila je kitovi perajare na listu ugroženih vrsta, sa samo oko 3200 jedinki na zapadnoj obali SAD-a. Nekada se ta vrsta kita intenzivno lovila, ali danas najčešće strada u sudarima sa brodovima.

Razarač HMAS Sidnej dugačak je oko 147 metara, a težak 7000 tona. Njegov trup se proteže 7,2 metra ispod površine mora. Jedan je od najnovijih brodova australijske flote, piše CNN.

Australska mornarica navela je da je razarač stigao u San Dijego u subotu nakon što je na obalama Kalifornije testirao svoje borbene sisteme.

"Ovakvi incidenti su retki. Kitovi sa velikih daljina mogu da čuju brodove i mahom ih izbegavaju. U plićim vodama mogu da ih zbune sonari niske frekvencije, ali je australski brod opremljen visokofrekventnim sonarom", rekao je Karl Šuster, bivši kapetan američke mornarice.

NOAA navodi da do sudara kita sa brodom može da dođe dok se te životinje hrane i migriraju obalnim vodama, a naročito na prometnim mestima poput južne Kalifornije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track