AMERIČKE KOMPANIJE KRIJU BRDO DOLARA U PORESKIM RAJEVIMA: Godišnje se Poreska uprava SAD opelješi za 100 milijardi USD VIDEO
Foto: Profimedia, AP

bruka

AMERIČKE KOMPANIJE KRIJU BRDO DOLARA U PORESKIM RAJEVIMA: Godišnje se Poreska uprava SAD opelješi za 100 milijardi USD VIDEO

Planeta -

Samo jedna zgrada na Kajmanskim ostrvima je zvanična adresa 19.000 kompanija iz SAD. Po procenama više od polovine najvećih kompanija u SAD ima svoje filijale u poreskim rajevima.

Oni najčešče ni ne posluju tamo, već samo imaju svoje kompanije. Osnivaje ofšor kompajija je legitimno sem ako je ne koristite za izbegavanje poreza. Od svih banaka u svetu zatheva se da prijave aktivnosti američkih građana.

Prema neki studijama kompanje iz SAD godišnje izbegavaju da plate 100 milijardi dolara poreza preko poreskih rajeva, koji ne objavljuju sve podatke o kompanijama koje u njima posluju.

One šalju profit, isplate i investicije u poreske rajeve i tako smanjuju svoju poresku osnovicu.

2018. godine 60 najvećih kompanija u SAD je platilo nula dolara poreza na prihod, i plus dobilo poreski kredt od 4 milijarde. Njihova poreska obaveza u spurotnom bi bila 16 miliradi dolara.

Po zakonu u SAD kompanije ne plaćaju porez na prihod iz inostranstva dok ga ne donesu u zemlju.

Na godišnjom nivou procenjuje se da je šteta od ove prakse 500 milijardi dolara.

Kurir.rs/USA Today

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track