KAKO OVO DA POPRAVIM, IMAM SAMO 10 GODINA? Snimak uplakane 10-godišnje devojčice iz Gaze prikazuje sav užas rata na Bliskom istoku
Foto: Printscreen/Instagram

dečje suze

KAKO OVO DA POPRAVIM, IMAM SAMO 10 GODINA? Snimak uplakane 10-godišnje devojčice iz Gaze prikazuje sav užas rata na Bliskom istoku

Planeta -

Snimak uplakane devojčice iz Gaze koja stoji pored ruševina svoje kuće, plače i objašnjava sav užas kroz koji prolazi tokom sukoba Izraela i Hamasa postao je tužan hit na Instagram.

Devojčica je za kratko vreme postala simbol stradanja palestinskog naroda u sukobu koji već ulazi u drugu nedelju i u kome svakodnevno strada sve više ljudi, uključujući i decu.

"Bolesna sam, ne znam. Ne mogu ništa da uradim, vidite sve ovo oko nas. Šta očekujete da uradim? Šta mogu ja da uradim? Da popravim ovo? Pa ja imam tek deset godina“, pita uplakana devojčica dok pokazuje na ruševine oko sebe.

"Samo želim da postanem doktor ili nešto drugo kako bih pomogla svom narodu. Ali ne mogu, ja sam dete. Preplašena sam. Želela bih da nešto uradim, ali ne znam šta. Imam samo 10 godina“, nastavila je.

"Zbog svega ovoga plačem svaki dan. Ponavljam sebi, čime smo ovo zaslužili. Moji roditelji mi kažu da oni nas mrze. Ne vole nas samo zato što smo muslimani. Zašto muslimani njima tako deluju“, dodala je devojčica.

Najveće i najtragičnije žrtve sukoba su deca.

Svet su obišle potresne slike oca iz Gaze izgubio je čitavu porodicu u napadu na izbeglički kamp, osim jednog sina.

Otac se sa sinom ujedinio u bolnici, nakon što je petomesečni dečak živ izvučen iz ruševina posle izraelskog napada na izbeglički kamp Šati u kojem je poginulo 10 članova njegove porodice. Beba je preživela napad u kojem je srušena trospratna zgrada.

Gaza, Palestinci, dečak
foto: Profimedia

Muhamed al Hadidi rekao je Al Džaziri da su njegova žena i četiri sina, Suheib (14), Jahja (11), Abdelrahman (8) i Visam (6), poginuli, zajedno sa još jednom ženom i njeno četvoro dece.

Oni su bili u poseti ženinom bratu da proslave Bajram kad je došlo do napada. Porodica je ubijena dok su slavili Bajram, a Muhamedov 11-godišnji sin Jahja je nestao u napadu.

"To su bila deca… Bili su bezbedni u svojim kućama, nisu nosili oružje, nisu ispaljivali rakete. Ubijeni su u svojoj odeći za Bajram dok su išli na proslavu. Gađate ih dok spavaju? Dok su mirni u svojim kućama?", pitao je očajni otac.

Samira al Masri izgubila je u ponedeljak dvoje dece, koja su poginula dok su se igrala na ulici.

"Čula sam veliku eksploziju i vriskove. Komšija mi je rekao da su mi deca povređena. Otišla sam u bolnicu i našla njihova tela. Ona nisu učestvovala u vojnim aktivnostima. Gaza je postala zemlja mrtvih, ne samo zbog rata već i siromaštva i drugih kriza. Nikad ih više neću videti. Radije bih da me Izrael ubije. Ne mogu videti kraj ovih patnji", rekla je ona.

Među žrtvama je i petogodišnji izraelski dečak koji je poginuo kad je Hamasova raketa pogodila stambenu zgradu u pograničnom gradu Sderot u Izraelu.

Ido Avigal je poginuo od šrapnela, nakon što je raketa prošla kroz prozor skloništa u kome su se majka, sin i ćerka sakrili kad su se oglasile sirene u Sderotu. Ido je umro nekoliko sati kasnije od povreda, dok su majka i njegova 7-godišnja sestra povređene.

Bombardovanje Gaze ostavilo je za sobom pustoš, što je potvrdio za AFP jedan od žitelja tog mesta. On je u razgovoru za novinsku agenciju opisao sve užase ovog sukoba

"Četvoro dece mog brata poginulo je zajedno sa majkom. Dve devojčice i dva dečaka. Imali su dve, šest, 10 i 11 godina i svi su poginuli. Ovo je užasan rat. Sedeli smo kod kuće i ništa se nije dešavalo. Odjednom, sve se promenilo", priča žitelj Gaze Abu Anas za novinsku agenciju AFP.

"Ne znam kako smo pobegli napolje. Uzeo sam ženu zajedno sa decom i pobegli. Sedeo sam u stanu, kada se pola naše zgrade srušilo pošto su okolne zgrade bile oštećene", zaključuje Anas.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track