MASOVNO PLIVANJE Oko 6.000 Marokanaca ilegalno ušlo u špansku enklavu na severu Afrike FOTO, VIDEO
Foto: FADEL SENNA / AFP / Profimedia

SEUTA

MASOVNO PLIVANJE Oko 6.000 Marokanaca ilegalno ušlo u špansku enklavu na severu Afrike FOTO, VIDEO

Planeta -

Oko 6.000 Marokanaca ilegalno je u ponedeljak ušlo u špansku enklavu Seutu na severu Afrike, kazao je glasnogovornik izaslanstva španske vlade u Seuti, u trenutku rastućih diplomatskih tenzija između dve zemlje.

Reč je o rekordnom broju migranata koji su se u jednom danu dočepali tog grada okruženog žičanom ogradom i jakim obezbeđenjem.

Marokanci su stigli plivajući, a među njima je bilo i 1.500 maloletnika, kazao je glasnogovornik. "Ta brojka je bez presedana", poručila je tamošnja granična policija.

Maroko, Seuta, migranti
foto: FADEL SENNA / AFP / Profimedia

Špansko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je u saopštenju da će pojačati prisutnost sigurnosnih snaga u tom području i navelo je kako su se obe zemlje nedavno složile oko toga da će Španija vratiti u Maroko sve one koji pokušaju ilegalno da uđu u Seutu morskim putem. Ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska potvrdio je danas da je Španija odmah u Maroko vratila oko 1.500 migranata.

Maroko, Seuta, migranti
foto: FADEL SENNA / AFP / Profimedia

Počelo je u ponedeljak ujutru kada je stotinjak ljudi, uglavnom mladih muškaraca, ali i nešto žena i dece, doplivalo koristeći brodiće na naduvavanje. Tokom dana većina migranata je pregazila more. Po dolasku u Seutu pregledali su ih članovi Crvenog krsta, a potom su smešteni u prihvatne centre. Dolazak ovako velikog broja ljudi snimali su građani, a deo snimaka je završio na društvenim mrežama.

Prema brojkama koje je objavilo špansko ministarstvo unutrašnjih poslova, od početka godine do 15. maja u Seutu ili Melilju, enklave okružene Marokom, stiglo je 475 osoba, što je dvostruko više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Muhamed Benais, predsednik Severnog opservatorija za ljudska prava iz Fnideka, grada smeštenog nekoliko kilometara od enklave, rekao je da bi velika navala migranata mogla biti posledica diplomatskih problema između Maroka i Španije.

Maroko, Seuta, migranti
foto: FADEL SENNA / AFP / Profimedia

Odnosno, smatra se kako bi to mogao biti znak da je Maroko nezadovoljan odnosom Španije prema Brahimu Ghaliju, čelniku Fronte Polisario, grupe koja se već decenijama bori za nezavisnost Zapadne Sahare.

Ghali je hospitalizovan u Španiji, kazao je za Rojters španski diplomatski izvor.

O tome nema za sada nikakve potvrde službene Španije, ali marokansko ministartsvo spoljnih poslova izdalo je u aprilu saopštenje u kojem je oštrim rečima osudilo navodnu špansku odluku da Ghalija primi pod lažnim identitetom, a da o tome nije obavestila Maroko. Ministarstvo je navelo da će takva španska odluka imati posledice po njihove bilateralne odnose.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track