NE PRESTAJU NI DANJU NI NOĆU: Svedočenje o životu pod raketama u Pojasu Gaze! Gađaju sve, ginu deca i civili!
Foto: AP / Khalil Hamra

rat na bliskom istoku

NE PRESTAJU NI DANJU NI NOĆU: Svedočenje o životu pod raketama u Pojasu Gaze! Gađaju sve, ginu deca i civili!

Planeta -

Stotinjak Španaca s dvojnim državljanstvom proživljava dramatične trenutke u ruševinama Gaze gde izraelska artiljerija nastavlja da ubija civile, rekli su svjedoci za španjolsku javnu televiziju RTVE.

"Ovo što proživljavamo je nešto najgore što može da se dogodi ljudskom biću", rekao je Salad el Sousi, počasni konzul Španije u Pojasu Gaze.

"Bombe do temelja ruše zgrade od 15 spratova. Te scene ne možeš ni da zamisliš dok ih ne vidiš", dodao je dok se nastavljaju izraelski udari iz vazduha, s kopna i mora.

Pojas Gaze je mali prostor na kojem gusto nseljeno živi oko 2 miliona stanovnika. Proteklih dana ubijeno je , kako javljaju, više od 200 Palestinaca od čega 58 dece, dok je ranjeno više od 1.300 ljudi.

Gaza, Izrael, ruševine
foto: AP / Oded Balilty

"Bombarduju nas sa svih strana. Ne prestaju ni noću ni danju, ne možemo da spavamo", upozorio je El Sousi.

Špansko ministartsvo spoljnih poslova je pripremilo plan evakuacije svojih građana, ali je zasad nepoznato kada će ga primeniti jer je za izvlačenje stanovnika potrebno nekoliko sati primirja, kojeg zasad nema.

El Sousi živi 27 godina u Pojasu Gaze i svedok je brojnih napada izraelske vojske ali tvrdi da tvrdi da nikada nije bilo ovakvog krvoprolića.

"Uopšte ne traže Hamasove položaje, nego gađaju svaku osobu koju vide na ulici. Ubijaju civile, ruše zgrade, uništavaju automobile, pucaju po biciklistima...", tvrdi on.

Gaza
foto: AP / Adel Hana

Kristina Sančez, dopisnica RTVE-a s Bliskog istoka, javila je kako su i novinari mete izraelske vojske.

Više od 38.000 Palestinaca pokušava da se spasi u školama UN-ove agencije za izbeglice (UNRWA) ali su neke školee oštećene u napadima.

S druge strane, Izrael tvrdi da u Pojasu Gaze cilja pripadnike Hamasa. Dosad je u borbama ubijeno ukupno desetero Izraelaca.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je rekao da će nastaviti s udarima "na teroriste" koliko bude potrebno.

Gaza, Izraelska vojska
foto: EPA / Mohammed Saber

Izraelska vojska je tokom vikenda srušila neboder u kojem su se nalazile redakcije stranih medija, a kako su rekli, u zgradi se nalazilo sedište Hamasa. Unapred je upozorila na napad pa su stanovnici i korisnici zgrade evakuisani. Od 2007. godine niko ne može da uđe ili izađe iz Pojasa Gaze jer izraelska vojska kontroliše ulsake, uključujući dostave lekova i hrane.

Kurir.rs / Slobodna Dalmacija, Foto: AP / Khalil Hamra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja