OVA AMERIČKA USTANOVA JE JAČA OD CIA: 60.000 njenih agenata vršlja širom planete, drmaju i nekim medijima VIDEO
Foto: Profimedia

FRAPANTNO OTKRIĆE

OVA AMERIČKA USTANOVA JE JAČA OD CIA: 60.000 njenih agenata vršlja širom planete, drmaju i nekim medijima VIDEO

Planeta -

Budžet ove vojske, čiji pripadnici imaju lažne identitete i koja izvodi operacije u zemlji i inostranstvu, iznosi 900 miliona dolara

Šef Pentagona Lojd J. Ostin III, 28. ministar odbrane SAD
Šef Pentagona Lojd J. Ostin III, 28. ministar odbrane SADfoto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Pentagon je učvrstio svoju vlast na teritoriji Sjedinjenih Država zahvaljujući tajnoj armiji od 60.000 vojnika, plaćenika i civila, koji operišu pod lažnim identitetima kako u zemlji, tako i u inostranstvu! Ove zastrašujuće navode otkrio je magazin Njuzvik, čije istraživanje otkriva da se među pripadnicima tajne armije Pentagona, između ostalog, nalaze agenti Nacionalne bezbednosne agencije, eksperti za sajber-bezbednost i pripadnici specijalnih jedinica.

Redukovani potpis

- Oni su osposobljeni da obavljaju zadatke duboko unutar neprijateljskih država poput Severne Koreje ili Irana. Armiju čine zaposleni u oko 130 privatnih kompanija koje imaju podršku tajnih vladinih agencija i njen godišnji budžet je oko 900 miliona dolara - navodi se u izveštaju.

Slučaj Rajana C. Fogla - Kako su Rusi otkrili špijuna

Njuzvik prenosi da je dosad bilo nekoliko slučajeva kada su na delu uhvaćeni pripadnici ove tajne Pentagonove armije. Jedan od njih je navodno bio lažni diplomata Rajan C. Fogl, koji je uhapšen u Rusiji kada je pokušao da regrutuje jednog pripadnika ruske obaveštajne službe da bude dvostruki agent i radi za Vašington. On je uhapšen 2013. Nosio je dve perike (plavu i crnu), četiri para naočara, kartu Moskve i kompas.

Ova vojska operiše u atmosferi nove ere izvođenja borbenih zadataka koja je poznata kao "redukovani potpis", a koja se nalazi između tajnih i javnih operacija, otkrio je neimenovani obaveštajni zvaničnik.

Dvostruki agenti - Druga strana ne spava

U špijunskom svetu izvesno je jedino da ni druga strana ne spava. Tako se podseća na slučaj američkog obaveštajca Kevina Patrika Malorija, koji je 2018. osuđen na 20 godina robije jer je pokušao da proda tajne informacije Kini. On je uhapšen sa perikom i lažnim brkovima. Posedovao je specijalni sofisticirani uređaj za komunikaciju koji je bio sakriven u njegovom telefonu. Agenti FBI nisu uspeli da otkriju ovaj uređaj sve dok im Malori nije ukazao na njegovo postojanje.

Iz Pentagona su za Njuzvik saopštili da "redukovani potpis" nije zvaničan termin i da se on koristi kao mera za zaštitu izvedenih operacija. Magazin prenosi i da prava snaga tajne armije nikada nije utvrđena, da ona deluje potpuno neregularno i da nije bila pod nadzorom Kongresa. - Posle dve godine istraživanja ustanovljeno je da je ova armija deset puta veća od kapaciteta kojima raspolaže CIA. Njeni pripadnici su i sajber-ratnici koji koriste lažne identitete da preko interneta dođu do svojih meta ili podataka - dodaje se u izveštaju Njuzvika.

Stalne mete

Rusija i Kina su stalne mete ove armije, ali njeni pripadnici su izvodili misije u zemljama kao što su Pakistan ili Jemen. Sve misije lično odobrava ministar odbrane SAD. Tajni centar za obuku nalazi se u Severnoj Karolini i tamo se pripadnici ove armije podučavaju da prave savremene uređaje za prisluškivanje.

Ruska veza i islamisti - Spisak za odstrel iz 2015.

Kada je Islamska država 2015. objavila spisak za odstrel sa imenima pripadnika američke armije, u Pentagonu su posumnjali da iza njega stoje ruski hakeri čiji je cilj da se zaplaše pripadnici američke armije. Nadležni su shvatili da je bezbednost pripadnika armije ugrožena i zbog trivijalnih stvari kao što su uređaji za fitnes (prate maršrutu i distancu) ili internet sajtovi koji pokazuju lokaciju korisnika.

Operativci se u zavisnosti od jedinice u kojoj se nalaze obučavaju u tehnikama za izmenu ličnog opisa, potpunom menjanju izgleda, pa čak i pola. Uz to prolaze i posebnu obuku za sakrivanje ličnog identiteta, u šta spada i korišćenje silikonskih rukavica za izmenu otisaka prstiju. Eksperti za sajber-bezbednost obučeni su da manipulišu biometrijskim bazama podataka stranih zemalja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track