Najnovije vesti

VELIKI PUTINOV KEC U RUKAVU: Britanski mediji o svim aspektima ruske baze na Arktiku, ovo je više od vojnog pitanja VIDEO
Foto: Mil.ru

analiza

VELIKI PUTINOV KEC U RUKAVU: Britanski mediji o svim aspektima ruske baze na Arktiku, ovo je više od vojnog pitanja VIDEO

Planeta

Rusija je u velikoj meri proširila svoju vojnu bazu na vrhu sveta, pošto predsednik Vladimir Putin polaže pravo na ogromno područje Arktika.

Udaljena vazduhoplovna baza Nagurskoje u arhipelagu Zemlje Franca Jozefa prvobitno je izgrađena pedesetih godina prošlog veka kao meteorološka stanica i predstraža za komunikacije.

Ali danas je to opsežni vojni objekat čija se pista proširila 3300 metara - što ga čini sposobnim da ugosti bilo koji avion u trenutnom arsenalu ruske vojske.

Rusko Ministarstvo odbrane takođe je najavilo planove da tamo izgradi posebne zagrejane hangare za smeštaj presretača MiG-31 Fokshound ili borbenih mlaznjaka Su-34 Fulbek.

Američki državni sekretar Entoni Blinken kaže da Rusija "iskorišćava" činjenicu da klimatske promene otvaraju nove morske puteve na Arktiku kako bi ostvarila veću kontrolu u regionu: "Rusija koristi ovu promenu kako bi pokušala da izvrši kontrolu nad novim prostorima, 'rekao je prošlog meseca. "Modernizuje svoje baze na Arktiku i gradi nove."

Govoreći na brifingu sa islandskim ministrom inostranih poslova u Rejkjaviku, Blinken je rekao da su tvrdnje Rusije "u suprotnosti sa međunarodnim pravom".

Međutim, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je američku zabrinutost, rekavši: "Čujemo kukanje o tome da Rusija širi svoje vojne aktivnosti na Arktiku".

"Ali svi znaju da je to naša teritorija, naša zemlja. Snosimo odgovornost da arktička obala bude sigurna i sve što naša zemlja tamo čini je potpuno legitimno. "

Kako se led oko Severnog pola nastavlja da povlači, Moskva je postavila pravo na nove morske puteve koji se otvaraju.

Admiral Aleksandar Moisejev, šef ruske Severne flote, rekao je novinarima na brifingu na brodu teške nuklearne raketne krstarice Petar Veliki: "Složeni ledeni uslovi čine neophodnim organizovanje sigurne plovidbe, pa Rusija insistira na posebnom režimu njegove upotrebe."

Ali ruske tvrdnje u regionu više su od pukog naprezanja političkih mišića. Mineralna prava u novootkrivenom regionu procenjuju se na oko 30 biliona dolara.

Kaže se da i Kina istražuje moguće prilike u regionu, nakon izveštaja da bi Arktik mogao da zadrži do četvrtine neotkrivenih rezervi planetarnih rezervi nafti i gasa.

Arktik bi mogao da bude izvor sve opasnijih međunarodnih trvenja.

SAD su stacionirale neke od svojih nuklearnih bombardera B-1 u Norveškoj kako bi ojačale vojno prisustvo NATO-a, a generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je "pojačano rusko prisustvo, sve više ruskih baza na dalekom severu, pokrenulo potrebu za Prisustvo NATO-a.

Dodao je da je NATO "povećao naše prisustvo tamo sa više pomorskih sposobnosti, prisustvom u vazduhu, i ne najmanje važnim, zaštitom transatlantskih podmorskih kablova koji prenose puno podataka".

Kurir.rs/Daily Star

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track