UKRAJINA: Rusija drži 80.000 vojnika u blizini naših granica i na privremeno okupiranim teritorijama
Foto: Printscreen YouTube

rusija-ukrajina

UKRAJINA: Rusija drži 80.000 vojnika u blizini naših granica i na privremeno okupiranim teritorijama

Planeta -

Vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da Rusija drži 80.000 vojnika u blizini granica i na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine.

Bez obzira na izjavu ministra odbrane Rusije o vraćanju vojske na mesta stalnog raspoređivanja, Ruska Federacija i dalje zadržava 80.000 vojnika i značajan broj naoružanja i vojne opreme blizu granice sa Ukrajinom i na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine.

Brodovi i čamci koji su prebačeni za pojačavanje ruske grupe sa Severne flote i Кaspijske flotile takođe se i dalje nalaze u Azovsko-crnomorskom regionu, rekao je vrhovni komandant oružanih snaga Ruslan Homčak na sednici Vojnog komiteta NATO.

Prema rečima Homčaka, to omogućava Moskvi da brzo poveća ofanzivne sposobnosti grupa svojih oružanih snaga za izvođenje ofanzivnih akcija protiv Ukrajine, navodi se u saopštenju Ambasade Ukrajine u Srbiji.

Osim toga, primetio je da potencijalnu pretnju predstavlja održavanje zajedničkih strateških vežbi oružanih snaga Rusije i Belorusije "Zapad - 2021“ koje su planirane za septembar.

Istovremeno, vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine pozvao je da se formira sistematski i konsolidovani pristup neutralisanju ruskih izazova i pretnji u kontekstu situacije do koje je došlo "u ukrajinskom pravcu, gde se Ukrajina već osam godina nalazi na prvoj liniji borbe protiv imperijalnih ambicija Moskve“.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja