SJEDINJENE DRŽAVE POKRENULE PONOVO PROIZVODNJU LOVCA F-16: Uloženo 14 milijardi za 128 aviona u verziji Viper Blok 70/72
Foto: Printscreen YouTube

Posle tri godine

SJEDINJENE DRŽAVE POKRENULE PONOVO PROIZVODNJU LOVCA F-16: Uloženo 14 milijardi za 128 aviona u verziji Viper Blok 70/72

Planeta -

Američko ratno vazduhoplovstvo u saradnji sa kompanijom Lokid Martin otvorilo je novu proizvodnu liniju za proizvodnju borbenih aviona F-16 Blok 70/72 zbog sve većeg porasta inostranih kupaca ovog veoma popularnog lovca. Pogon je otvoren u Grinvilu-Južna Karolina.

Inače nova proizvodna linija za F-16 otvorena je tri godine pošto je završena proizvodnja ovog najpoplarnijeg novca, koji je udarna pesnica čak devet članica NATO pakta. Bugarska i Slovačka su izabrale verziju F-16Blok 70/72 za novi lovac njihovog ratnog vazduhoplovstva, a u Hrvatskoj figurira kao jedan od ozbiljnih kanidata za zamenu zastarelog MiG-21.

Inače dugogodišnja proizvodna linija za lovce F-16 u SAD nalazila se u Fort Vorthu u Teksasu.

U ime pet stranih vojnih partnera, američko vazduhoplovstvo dodelilo je kompaniji Lokid Martin 14 milijardi dolara za 128 lovaca F-16 u periodu do 2026. godine.

„Ova nova proizvodna linija je veoma značajna“, rekao je pukovnik Brajn Pearson, vođa integrisanog proizvodnog tima za inostranu vojnu prodaju lovca F-16.

"Danas postoji 25 država koje poseduju avione F-16 i imaju veliku stručnost u letenju. Linija nam pomaže da udovoljimo globalnoj potražnji koju brojne države imaju za avionima F-16 i daje nam dodatnu sposobnost da obezbedimo letelice zemljama koje su zainteresovane da ih po prvi put kupe “.

Očekuje se da će se prvi F-16 s proizvodne linije sići2022. godine, a očekuje se da će se proizvodnja povećati nakon prve godine. Letelica će biti isporučena više stranih vojnih partnera, uključujući Bahrein, Slovačku, Bugarsku, Tajvan i druge, od kojih su mnogi izrazili interesovanje i nakon prvih isporuka.

F-16V Blok 70/72
foto: Printscreen YouTube

Očekuje se da će se u narednim godinama napraviti još više letelica, a postoje zahtevi za F-16 koji se razmatraju od drugih stranih vojnih partnera.

„Otkako se otvorila Lokid Martin proizvodna linija, AFSAC ( Direkcija za pomoć i saradnju sa vazduhoplovnim snagama vazduhoplovstva drugih zemalja) primetio sam da naše partnerske države zahtevaju detaljne informacije i zahteve za prodaju od američke vlade“, rekao je pukovnik Entoni Volker, viši vođa tehničkog sektora u Međunarodnom odeljenju.

F-16V Blok 70/72
foto: Printscreen YouTube

Pored napora na sklapanju novih F-16, Direkcija takođe modernizuje 405 F-16 - kojima upravljaju četiri partnerske države - pomoću V-konfiguracije, koja se sastoji od novih radara i drugih nadogradnji da bi bili slični avionima koji će sići ​​sa proizvodne linije.

"Svaki F-16 kojim opremimo naše inostrane partnere poboljšava njihovu sposobnost da brane svoje interese i podržavaju naše međusobne bezbednosne interese", rečeno je povodom otvaranja nove proizvodne linije.

Kurir.rs/Globalsecurity/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track