RAZOTKRIVEN PLAN HAMASA: Evo posle čega će odustati od masovnog bombardovanja Izraela! Nemaju snage za invaziju, ali mogu ovo!
Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

nastavak

RAZOTKRIVEN PLAN HAMASA: Evo posle čega će odustati od masovnog bombardovanja Izraela! Nemaju snage za invaziju, ali mogu ovo!

Planeta -

Izraelske odbrambene snage veruju da Hamas "pokušava postići veliki uspeh", poput prekograničnog napada ili drugog velikog napada, koji može smatrati pobjedom nad Izraelom, jer se čini da trenutna runda borbi privlači zatvaranje, rekao je novinarima u sredu viši oficir Južne komande vojske.

Viši oficir rekao je da veruje da će vojne obaveštajne sposobnosti sprečiti terorističku grupu da izvrši veliku invaziju na Izrael, ali je priznao da je moguća manja operacija.

"Mislim da Hamas ne može da izvede veliku iznenadnu kopnenu operaciju, ali mogao bi da izvrši prepad“, rekao je, govoreći pod uslovom anonimnosti.

Policajac je rekao da će Hamas možda pokušati da izvrši opsežnu baraž na području Tel Aviva, pošto se proteklih dana suzdržao da ne puca na grad.

Prema vojnoj obaveštajnoj službi IDF, teroristička grupa ima barem dovoljno municije dugog dometa da izvede još nekoliko baraža od desetina raketa u Tel Avivu.

Upozorenje ovog policajca usledilo je usred sve većeg međunarodnog pritiska na Izrael i Hamas da postignu prekid vatre, nakon više od 10 dana borbi u kojima je ubijeno najmanje 227 Palestinaca, od toga na desetine dece, zajedno sa 12 Izraelaca, uključujući i petogodišnju starog dečaka i 16-godišnje devojčice.

ID tvrdi da je većina Palestinaca ubijenih u sukobu bili pripadnici terorističkih grupa i kaže da preduzima značajne mere predostrožnosti kako bi se izbegle civilne žrtve kada je to moguće.

Upitan da li je ID iznenađeno nečim u načinu na koji su terorističke grupe koristile svoje rakete, on je priznao da je masovna rafalna paljba od skoro 150 raketa koju je Hamas ispalio na južni grad Aškelon rano tokom borbi zatekla vojsku pomalo nespremnu , jer nije predvideo napad ove razmere. U tom napadu, sistem protivraketne odbrane Iron Dome takođe je doživeo manji kvar, mada je to kasnije otklonjeno. U tom bombardovanju dve žene su ubijene u Aškelonu, a još desetine su ranjene.

Policajac je rekao da je vojska takođe iznenađena da terorističke grupe u Pojasu još nisu koristile posebno smrtonosnu raketu razvijenu u Gazi, koja je prepuna stotina kilograma eksploziva i ima izuzetno kratak domet, što ga čini izuzetno teškim za presretanje i izuzetno destruktivno ako sleti.

Jedna takva raketa korišćena je tokom višednevne razmene između Izraela i Palestinskog islamskog džihada u novembru 2019. godine, uzrokujući masivni krater, ali bez povreda ili štete.

U sredu je vojska rekla da je uništila jednu takvu raketu bombardiravši je iz zraka prije nego što je mogla biti korištena.

On je rekao da nije siguran zašto projektil još nije upotrebljen ili zašto je Hamas upotrebio samo mali broj eksplozivnih dronova, koje je ID od srede presrela ID.

Oficir Južne komande rekao je da je do sada u kampanji, nazvanoj Operacija Čuvar zidova, ID uspeo da spreči Hamasove pokušaje da izvrši velike napade, osim sprečavanja lansiranja raketa i minobacačkih granata, područja u kojem je priznao vojska se borila.

Prema zvaničniku, Hamas je tokom trenutne runde borbi pokušao najmanje tri puta da svoje vojnike komandosa pošalje u Izrael iz pojasa Gaze kroz tunele koji dolaze do, ali ne prelaze granicu.

Izrael je sprečio sva tri pokušaja infiltracije, dva puta bombardiravši tunele dok su operativci Hamasa bili unutra u blizini gazanskog grada Khan Iounis i jednom ih napadnuvši pre nego što su ušli u podzemni prolaz, rekao je policajac

U takvom napadu, mala grupa elitnih Hamasovih boraca ušla bi u Izrael iz Gaze i napadala i kidnapovala vojnike na granici ili, u ozbiljnijem slučaju, napala izraelski pogranični grad. Takva misija bi gotovo sigurno bila samoubilačka misija za uključene teroriste, ali bi poslužila kao javna pobeda nad ID-om.

Izraelski rat sa Hamasom 2014. godine bio je posebno usmeren na sprečavanje takvih prekograničnih napada tunelima iz Gaze na izraelsku teritoriju. Protekle godine Izrael je završio izgradnju podzemne barijere oko Gaze koja sprečava terorističke grupe da kopaju takve prekogranične tunele.

S obzirom na napore vojske, u potencijalnoj infiltraciji iz Gaze u Izrael, stariji oficir rekao je da je vojska verovala da će teroristički operativci izaći iz tunela tik uz granicu i da će koristiti razne diverzije kako bi im dali dovoljno vremena za ulazak u Izrael teritorija kroz prazninu u sigurnosnoj ogradi. To bi verovatno uključivalo uništavanje nadzornih kamera na tom području, pucanje iz minobacača širom tog područja kako bi sprečili trupe ID da se približe i postavili dimne bombe kako bi sakrili svoje lokacije.

On je rekao da je ID znalo da je Hamas posedovao tunele korišćene u tri pokušaja upada i da je razmišljao da ih uništi, ali je umesto toga odlučio da preuzme "proračunati rizik" i prevariti ih jednom kad ih je Hamas pokušao iskoristiti. Nekoliko najboljih Hamasovih operativaca ubijeno je u tim štrajkovima, rekao je on.

Pored toga, policajac je rekao da je vojska takođe imala relativan uspeh u sprečavanju napora Hamasa i Islamskog džihada da izvrši protutenkovske vođene raketne napade, sa izuzetkom štrajka u kojem je poginuo vojnik ID-a

Viši oficir rekao je da je vojska do sada uništila najmanje 40 protivtenkovskih vođenih raketnih timova, ostavljajući i Hamasu i Islamskom džihadu manje od dva tuceta lansera ATGM.

Ali uprkos ovim uspjesima, izraelske odbrambene snage tokom trenutne runde nasilja borile su se da spriječe Hamas i palestinski islamski džihad da lansiraju rakete i minobacačke granate, omogućavajući terorističkim grupama da ispaljuju hiljade projektila na južni i centralni Izrael, ubivši najmanje 12 ljudi.

Od srede navečer Hamas i Palestinski islamski džihad ispalili su skoro 4.000 projektila na Izrael, od čega je oko četvrtina minobacačkih granata na izraelske zajednice neposredno uz granicu Gaze i ostale rakete različitog dometa. U ovom krugu borbi PIJ je prvenstveno, ali ne i isključivo odgovoran za minobacačku vatru, dok je Hamas uglavnom lansirao rakete.

Poslednjih dana, međutim, vojska veruje da je razvila niz novih tehnika i sposobnosti za brže pronalaženje raketnih raketa koje koriste terorističke grupe, posebno onih koje sadrže višestruke raketne sisteme, omogućavajući im da unište bar deo njih pre mogu se otpustiti prema Izraelu.

"Ponekad se dogodi kada udarite, a zatim vidite kako vatromet drugih raketa u komorama eksplodira“, rekao je izvor.

ID je takođe poboljšao svoju sposobnost pronalaženja minobacača, koji se lako mogu sahraniti i sakriti, ali i dalje zahtevaju da osoba na terenu upravlja njima.

U srijedu ujutro, pet terorističkih operativaca koji su bacali minobacačke granate u južni Izrael ubijeno je u napadima ID-a, prema navodima policajca.

Zvaničnik je rekao da vojna taktika uključuje bolje raspoređivanje bespilotnih letelica i kopnenih trupa kako bi uočili lansiranje raketa i minobacača, a zatim udarili na izvore napada.

"Ali rakete i minobacačke granate i dalje su veoma veliki izazov“, rekao je policajac.

Tokom godina, terorističke grupe u Pojasu naučile su da bolje sakrivaju svoje rakete i lansirne rakete zakopavajući ih pod zemlju ili u teško naseljeno civilno područje i pucajući na daljinu.

Ubrzo nakon što je zvaničnik dao svoj komentar, teroristi u Pojasu pokrenuli su veliku salvu raketne i minobacačke vatre na južni i centralni Izrael, šaljući mase Izraelaca koji su žurili u skloništa za bombe.

Kurir.rs/Times of Israel

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track