I CNN JE PRIZNAO: Neki lideri EU pandemiju iskoristili za grabljenje vlasti! Toga se neće tako lako odreći! VIDEO
Foto: EPA/ERIC GAILLARD

liberal.hr

I CNN JE PRIZNAO: Neki lideri EU pandemiju iskoristili za grabljenje vlasti! Toga se neće tako lako odreći! VIDEO

Planeta -

Demokratske norme u Evropi ozbiljno su prekršene tokom godine ograničenja zbog pandemije, a stručnjaci se sada plaše da političari željni moći neće želeti da se odreknu svoje gotovo potpune vladavine kada kriza završi.

Tako piše - verovali ili ne - CNN, jedan od vodećih tvrdih medija koji poslednjih godinu i nekoliko dana širi neviđenu histeriju širom sveta, opravdavajući prekomerna i često besmislena ograničenja koja se nazivaju "epidemiološkim merama" i sprovođenje iz masovne hipnoze stanovništva. da se podvrgne onome što su CNN i drugi nazvali "novom normalom".

Neverovatno, ali CNN je objavio analizu demokratije i političkih sloboda u Evropskoj uniji, kritikujući francuskog predsednika Emanuela Makrona i neke druge evropske lidere zbog "grabljenja vlasti" i preuveličavanja oduzimanja građanskih prava. Evo šta kažu o Francuskoj:

"U Francuskoj, na primer, parlament je ranije ove nedelje usvojio zakon kojim se kriza produžava do kraja septembra. Predlog zakona omogućava predsedniku Emanuelu Makronu da uvede zdravstvenu propusnicu koja pokazuje da li je neko vakcinisan protiv Covid-19 ili ne, kao i policijski čas u celoj zemlji.

Nekim Makronovim liberalnim saveznicima potez je kontroverzan; uostalom, upućivanje građana da se vrate kući u određeno vreme i nadgledanje njihove medicinske dokumentacije nije baš u skladu sa francuskom liberalnom tradicijom.

Nedavno je francuski predsednik podigao vrednosti demokratije. Govoreći u američkom Kongresu 2018. godine, odao je počast "utočištu demokratije" kojem se obratio i podsetio svet na reči "istaknute na zastavama francuskih revolucionara": Vivre libre ou mourir - Živi slobodno ili umri. Ironično, s obzirom na predsednikovu očiglednu želju da kontroliše širenje smrtonosnog virusa kontrolišući svoje građane.

Filip Marlie, profesor francuske i evropske politike na Univerzitetskom koledžu u Londonu, primećuje da je Francuska poslednjih godina uvela niz vanrednih stanja kao odgovor na terorističke napade. Mnoge mere uvedene u to vreme u vezi sa ličnom slobodom ostale su na snazi.

"Kladio bih se da će mnoge neliberalne mere uvedene pod koronom, poput zdravstvene propusnice i pretnji policijskog časa, ostati na snazi ili će biti ponovo uvedene", rekao je on. "Političari su vrlo dobri u preuzimanju vlasti, ali nisu toliko dobri kada ih treba vratiti građanima."

Među nekima postoji posebna zabrinutost zbog toga što bi Macron, koji se suočava sa izborima sledeće godine, mogao čvrsto da se održi na vlasti.

"Francuski predsednik ima više moći na papiru od američkog. Može da kontroliše policiju, vojsku, svu unutrašnju politiku, svu spoljnu politiku. Čak imenuje i svog premijera ', rekao je Marliere. "Kombinovano je sa nekim ko traži reizbor i ko se već kreće udesno po pitanjima poput islama bez stvarnog nadzora vrlo zabrinjavajuće.

Još je zabrinjavajuće što izveštaj DRI takođe navodi da samo pet država članica EU - Češka, Francuska, Litvanija, Holandija i Portugalija - imaju odgovarajuće izlazne strategije za vraćanje u normalu. Mnogo je lakše vladati ukazom nego vladati unutar granica, pa je očigledno zašto bi lideri želeli da zadrže vlast ".

Kurir.rs/Liberal.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track